Skip to main content

Nataša Kandić: Da je Srbija normalna zemlja, predsednik bi prvi uklonio sramni mural Ratku Mladiću

Građani 06. nov 2021.
2 min čitanja

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, napisala je na svom Tviter nalogu „da je Srbija normalna zemlja, predsednik države bi prvi izašao i ukolnio sramni mural Ratku Mladiću“.

“Velika sramota: MUP zabranio uklanjanje murala Ratku Mladiću 9.11. 2021. sa objašnjenjem da može doći do fizičkog sukoba između grupe koja se protivi skupu i grupe koja hoće da ukloni mural. Da je Srbija normalna zemlja, predsednik države bi prvi izašao i sklanajo sramni mural”, napisala je Kandić na Tviteru.

Kandić je u jednom tvitu ukazala da je to što je MUP, odnosno ministar policije Aleksandar Vulin poništio rešenje komunalne policije da se sa zgrade na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića ukloni mural osuđenom ratnom zločincu i nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske, “ohrabrenje i podrška za hiljadu novih murala ratnim zločincima”, dodajući da je aktuelna vlast “besramna”.

“Osoba ministar Vulin kaže da je licemerno i vođeno zlom namerom to što tražimo i hoćemo da uklonimo mural Ratku Mladiću – on je civilizacijska greška”, napisala je Kandić na svom Tviter profilu.

Ona je dodala i da je rešenje ove situacije to da ministar Vulin uz pomoć komunalne policije do sutra (danas) ukloni mural Mladiću.

“U njegovim rukama je šta će svet misliti o Srbiji”, naglasila je Kandić na Tviteru.

Podsetimo, uklanjanje murala u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava i još nekoliko nevladinih organizacija bilo je zakazano za utorak, 9. novembra u 16 časova.

Međutim, MUP je zabranio taj skup, ukazujući da da nijedno drugo javno okupljanje neće moći da bude održano 9. novembra u Njegoševoj ulici, jer je Policijska uprava za grad Beograd procenila da bi takav vid okupljanja mogao „dovesti do ugrožavanja bezbednosti građana i njihove imovine“.

“Takođe je utvrđeno i da postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba i narušavanja javnog reda i mira“, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Nedugo zatim oglasio se i ministar Vulin, koji je u saopštenju rekao da da „ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje.“

“Pozvati nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Žene u crnom i nečega što je najavljeno kao ‘Kosovo’, a doći u Beograd da bi se krečile fasade je licemerno, podlo i vođeno zlom namerom”, ocenio je Vulin.

Iz Inicijative mladih su saopštili da zabrana njihovog skupa predstavlja „obračun policije Srbije sa ostacima antifašističke i mirovne tradicije ove zemlje, dok u isto vreme, umesto zaštite sloboda i prava građana i građanki Srbije štiti lik i slavi krivična dela ratnog zločinca Ratka Mladića zajedno sa ekstremističkim grupama.

(Danas, foto: N1)