Skip to main content

NATALIJA JAKOVLJEVIĆ: U Subotici primitivizam – DA, knjiga – NE!

Autonomija 06. okt 2014.
4 min čitanja

Kako je javnosti već poznato, novi predsednik Skupštine Otvorenog univerziteta u Subotici je preko noći postao visoki funkcioner Srpske napredene stranke (SNS) Gojko Radić, koji je, kako tvrdi bivše rukovodstvo ove institucije, suprotno utvrđenom spisku, pred Vladu izneo svoj lični predlog devet članova Skupštine, koje je Vlada imenovala odlukom, a koja se ne može smatrati validnom jer nije prošla kadrovsku komisiju niti je objavljena u Službenom glasniku.
Novi članovi Skupštine, svi iz redova SNS i jedan iz Socijalističke partije Srbije (SPS), su kompetentni za obavljanje ove funkcije koliko i sam Gojko Radić od kojeg još nikada nismo uspeli da čujemo bar jednu suvislu rečenicu koja ne bi odisala primitivizmom, bahatošću, šovinizmom iliti neznanjem.
Skupštinu Otvorenog univerziteta činili su doktori nauka, koji su svojim dugogodišnjim radom, znanjem, iskustvom i kompetentnošću predstavljali ovu ustanovu. Nove članove sada čine stranačka lica, uglavnom nezaposleni, vaspitačice i učiteljice.
Sa druge strane, slučaj “Otvoreni univerzitet” je zapravo postao žrtva Gojka Radića koji zbog unutarstranačkih problema u SNS-u ima potrebu da na nasilan i nelegitiman način uzurpira sve ono što mu po prirodi ne pripada, a njegov ortak Svemoćni Vučić to ipak može da mu omogući. Radić je u izjavi lokalnim novinarima odbacio navode o nekompetenciji novoimenovanih članova Skupštine i rekao da se cela priča vodi zbog borbe za direktorsko mesto. Imajući u vidu da Skupština predlaže Vladi imenovanje direktora Otvorenog, Gojko Radić je i ovaj put izneo niz gluposti i u isto vreme priznao da se nazadnjaci u sinergiji sa miloševićevskim klonovima iz devedesetih itekako bore za funkcije gde god im se za to ukaže prilika – nebitno da li za to imaju stručne reference ili ne, a znamo da ih nemaju.
Tim povodom je nazadni “inteletualac” Gojko Radić izjavio medijima: “Ja mislim da su oni dugo rad’li i da imaju dosta zasluga za Radnički univerzitet i da je vreme da u tim svojim zaslugama uživaju, da idu u penziju, pošto su već trebali odavno da budu u penziji i treba ljudima lepo omogućit’ da uživaju u penziji koju su zarad’li. Ako misle kao penzioneri da i dalje vode, onda je to neka greška”.
Ukoliko Gospodar Vučić ne ispravi krivu Drinu, a zašto bi, osim potpunog urušavanja ugleda ove kulturne ustanove od nekulturnih političkih uzurpatora fotelja, rukovodstvo Otvorenog univerziteta je upozorilo da će članovi Saveta Međunarodnog festivala pozorišta za decu i Festivala evropskog filma, predvođeni Radoslavom Zelenovićem i Ljubivojem Ršumovićem podneti ostavke.
Zanimljiva je međutim činjenica da se gradonačelnik Jene Maglai (SVM) nije udostojio oglasiti povodom ovog pitanja jer je hronično nenadležan za sva bitna gradska pitanja, a pogotovo ona koja se tiču aktivnosti njegovih koalicionih partnera SNS i SPS. Dakle, stvar funkcioniše na principu – svaki tabor, bio on mađarski ili srpski, radi šta hoće u okviru svog dobijenog plena. Niko se ni u čije ne meće bez potrebe. Tako da, mađarski i srpski nacionalizam u Subotici žive odvojeno, a ipak nekako demokratski skladno.
Sajam knjiga nije kulturna manifestacija
Predstavnici Sajma knjiga “Ex libris”, koji već 14 godina oranizuju sajam u centru grada, reagovali su na gradonačelnikovu izjavu u kojoj je on rekao sledeće: “Ne može neko da koristi prostor ispred Gradske kuće, a da ne plati komunalnu taksu. Imamo odluke i pravilnike koji regulišu tu oblast i jedini izuzetak kada se ne plaća taksa je kada je lokalna samouprava organizator ili suorganizator, odnosno kada je manifestacija kulturnog ili humanitarnog značaja”.
Na osnovu izmenjene i dopunjene odluke o lokalnim komunalnim taksama navedeno je da za korišćenje prostora na javnim površinama, odnosno ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, OSIM radi prodaje štampe, KNJIGA i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, plaća se taksa…”.
Kako u svom saopštenju navodi organizator Sajma knjiga, “ne mora se biti pravnik da bi se ovo razumelo. Ipak, predlažemo da gradonačelnik ovo pročita nekoliko puta”.
Predstavnici Ex librisa su i pismenim putem zatražili sastanak sa gradonačelnikom radi dogovora o tome kojim kulturnim i humanitarnim organizacijama da doniraju knjige, ali je njihov zahtev odbijen. Oni su do sada Gradskoj biblioteci donirali oko 1000 naslova. “Pokušavali smo da dođemo do gradonačelnika i ranije, ali 14 godina Sajma knjiga izgleda nije vredno njegovih pet minuta”, navedeno je u saopštenju organizatora.
Prevedeno na jezik multinacionalističke vlasti u Subotici, to znači da je, manifestacijom “kulturnog sadržaja” kao što je recimo održavanjem nedavnih “Zavičajnih dana“ na gradskom trgu, sa Borom Drljačom u glavnoj ulozi, ipak ponuđen jedan edukativno-kulturni sadržaj građanima, a posebno mladima, za razliku od mrske nam i odvratne knjige.
Sveto Trojstvo: SVM, SNS I SPS
Međutim, gradonačelnik nema vremena za običnog čoveka i tamo nekakve sajmove nečega – on i njegova stranka Saveza vojvođanskih Mađara bave se mnogo uzvišenijim poduhvatima kao što je restauracija i vraćanje kulturno-istorijskog spomenika Svetog trojstva u jezgro grada.
Tako će spomenik sledeće godine, na 200. godišnjicu od prvog postavljanja, biti vraćen pored Gradske kuće. Novac za obnovu će obezbediti Mađarski nacionalni savet, koji je i inicirao vraćanje spomenika, a lokalna samouprava će iz budžeta i iz donacija izdvojiti sredstva za sam posao premeštanja.
Gradonačelnik Jene Maglai je istakao da “u svim razvijenim gradovima srednje Evrope, u svim gradovima koji drže do svoje prošlosti ovakvi spomenici stoje u najužem centru. U tom smislu ne vidim zašto vraćanje predstavlja problem. Sa druge strane mislim da će to biti pozitivno za Suboticu, jer će nadam se ponovo biti stecište mnogih naših sugrađana”.
Ostalo je, međutim, nejasno zašto se ova odluka na skupštinskoj sednici našla po hitnom postupku i zašto gradonačenik misli da je u ovom trenutku vraćanje verskih obeležja u potpuno razoren i mrtav centar grada, prioritetan zadatak zbog kojeg će naši sugrađani koliko već sutra živeti mnogo bolje? I šta to znači da se on nada da će spomenik biti stecište mnogih naših sugrađana? Da li je mislio na to da će Sveto trojstvo biti stecište Mađara iliti možda nazadnjaka, beskućnika, starih, obespravljenih, bolesnih naših sugrađana…?
Gradska vlast se zaista istinski trudi da svaki dan, nekom novom aferom i potpunim nerazumevanjem vremena u kojem živimo, pokaže koliko nema kapaciteta, energije, vizije, ideja, niti znanja da Subotici vrati nekadašnji građanski izgled i duh, već od nje pravi ono što ona nikada nije bila – primitivnu palanku učmalu u malograđanštini.
(Autonomija)