Skip to main content

Natalija Jakovljević: SVM protiv građana

Autonomija 29. jan 2015.
3 min čitanja

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Vojvodine Akoš Ujhelji pozvao je putem stranačkog portala građane da protestuju protiv neposlušnih civila i civilnih organizacija koje su se u poslednje vreme obrušile na odluke SVM-a i koje se i dalje suprotstavljaju sve destruktivnijoj politici koju sprovodi ova stranka.
Ujhelji je na zvaničnom stranačkom sajtu SVM-a objavio protestni tekst u kojem je odmah na početku obznanio širokom biračkom auditorijumu osnovna načela politike SVM-a.
Baš na Sveti Savindan, a u ostatku svetu na Dan sećanja na žrtve holokausta, podsetio nas je taj Ujhelji rečima da je “budućnost važnija od prošlosti…”.

***
Protest za drugačije (jedni za druge) 

Budućnost je važnija od prošlosti.
Izazivanje i gnev ne vodi nikuda.
Stalno traženje neprijatelja je poruka nevladinog sektora?
Protestujmo protiv toga!
Da li je histerija primer nevladinog sektora u Mađarskoj?
Nemamo potrebe za tim!
Nakon političara, hoće li doći red da budu stavljeni u unakrsnu vatru oni reditelji i novinari koji drugačije razmišljaju i koji imaju drugačiji stav?
Protestujmo protiv toga!
Hoće li doći na red i oni koji nose naočare?
Dosta je bilo!
Nek prestanu s iskorištavanjem i zloupotrebom Drame na mađarskom subotičkog Narodnog pozorišta!
Neka se ne kriju iza njih nego neka istupe i pokažu pravo političko lice!
I tako znamo da ga imaju.
A oni glumci Drame na mađarskom, koji, umesto pozornice, biraju politički aktivizam, neka to i rade!
Ali ne od novca poreskih obveznika, podmuklo praveći krivca od Atile Andrašija.
Ili nije bio cilj odstranjivanje Atile Andrašija?
Uspeli su.
Nije dosta?
Slede li nakon toga reditelji, novinari i ljudi sa naočarima?
Onda nema kraja?
Protestujmo!
Akoš Ujhelji
(prevod sa mađarskog: Zlatko Romić) 

***

Ovaj, zamalo pesnički poduhvat Ujheilja inspirisan je pojavljivanjem civilne organizacije pod nazivom “Második nyilvánosság” (Druga javnost). Ova subotička građanska organizacija je za svega nekoliko nedelja stekla više od 2.000 pratilaca na društvenoj mreži Fejsbuk.

“Druga javnost” se u proteklom periodu najviše bavila problemima Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta i postavljanjem Atile Andrašija za direktora Drame od strane Mađarskog nacionalnog saveta. Od dolaska novog direktora, potpuno je onesposobljen rad mađarske scene.

Nakon višemesečnih pritisaka glumaca i javnosti, na mesto Andrašija je pre roka izabrana nova v.d. direktorka Drame Kata Đarmati.

Akos Ujhelji
Akoš Ujhelji: Stop pluralizmu mišljenja!

Umesto da rukovodstvo Mađarskog nacionalnog saveta (čitaj: Saveza vojvođanskih Mađara) prizna grešku, nesuvislim stranačkim tekstovima i putem svojih stranačkih portala oni optužuju građane koji ne pristaju na diktaturu i jednoumlje i koji imaju hrabrosti da istupe i suprotstave se lošim odlukama i politici koju vodi ova stranka. I logo “Druge javnosti”, na kojem stoji precrtana ovca, ukazuje na činjenicu da nismo svi ovce!

Savez vojvođanskih Mađara ne trpi kritiku, a ukoliko je kritikovan zbog jednogodišnje nesposobnosti i bezidejnosti u radu, kritičari su, ukoliko ne spadaju u opoziciju ili kojim slučajem nisu instruisani od strane istih, onda sigurno deo ozbiljnih zavera, te se sumnja da su sigurno instruisani od strane novinara Gabora Bodiša, mrskog nam neprijatelja premijera Mađarske Viktora Orbana i Saveza Vučićevih Mađara.

SVM na razne načine pokušava da diskredituje političke neistomišljenike, pa tako i preko svojih malih stranačkih glavnih i odgovornih urednika (satelita) uzurpira svaki komad onemoćalog mađarskog medijskog prostora.

Povela se danas rasprava o tome da li ima cenzure u dnevnom listu “Mađar so”. Ima. I ne samo tamo. Gotovo ni u jednom mađarskom mediju ne možete da pročitate kritičko mišljenje na račun Saveza vojvođanskih Mađara ili njima bliskih. Zašto? Zato što niko ne želi da dira u osnivača i kreatora mađarskog javnog interesa. Tako nije izuzetak ni list “Het nap”, “Panon televizija”, ni mađarski program Radio Subotice (računajući i redakcije na srpskom i hrvatskom jeziku) čiji je urednik Erne Nemet ujedno i predsednik Odbora za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta što dakako doprinosi profesionalnom i stranački nepristrasnom novinarstvu.

Nakon miroljubivog “poeckog” ispada poslanika Ujheilja, “Druga javnost” mu je na svojoj Fejsbuk stranici poželela srećan povratak na „borilište” u nadi da se odmorio i da je spreman da napravi reda među neposlušnim civilima.

Oni su na njegova poslanička pitanja reagovali kratkim odgovorima:

“Nije dosta?” – “NIJE!”
“Onda nema kraja” – “NEMA!”
“Protestujmo!” – “SAMO IZVOLITE.”

(Autonomija)