Skip to main content

NATALIJA JAKOVLJEVIĆ: Subotica – poslednji kontejner bez dna

Autonomija 26. nov 2013.
3 min čitanja

Političko kurvanje Demokratske stranke sa zločincima iz devedesetih godina Socijalističkom partijom Srbije i njihovim ideološkim istomišljenicima i sledbenicima u vidu Demokratske stranke Srbije – došlo je na naplatu. Građani Srbije dobili su novog vođu, vojvodu Tomislava Nikolića i njegove “naprednjake”, koji će da dokrajče sve ono što su svojevremeno već uništili, a DS im potom velikodušno tercirao. Uz nesebičnu pomoć i savezništvo sa Savezom vojvođanskih Mađara “naprednjačka” ruka je u osvajačkom pohodu na Vojvodinu pokorila konačno i Suboticu.
Ako se vratimo tri godine unazad, setićemo se da se prvi ozbiljan sukob, a potom i razlaz između DS-a i SVM-a dogodio 2010. godine, kada SVM nije podržao predlog budžeta u Skupštini Srbije, nakon čega su i kažnjeni izbacivanjem iz gradske vlasti u Subotici. Očito, to nisu zaboravili, već su strpljivo čekali i dočekali, pa makar i sa crnim đavlom, da se osvete.
Dok je bivši gradonačelnik, “ozloglašeni” Modest Dulić, godinu i po dana pokušavao da pokrene grad sa mrtve tačke učmalosti, koalicioni partner SVM ponašao se kao opozicija u vlasti. Glavna preokupacija ove stranke bila je bušenje vladajuće većine da bi je konačno, u savezništvu sa dželatima iz devedesetih, i uspešno srušila. Međutim, da se to nije dogodilo ovako, bilo bi obrnuto.
Tako je novoosnovana vlast samo još jedan u nizu dokaza da stranke ne rade u interesu birača, nego u interesu sopstvenih bednih i lešinarskih potreba.
Umesto Dulića tako je u gradonačelničku fotelju zaseo lokalni lider SVM-a Jene Maglai. Nakon 13 godina participiranja u vlasti, Demokratska stranka je otišla u opoziciju. Iako je pre smene zvaničnu većinu u Skupštini grada Subotice činilo čak 58 od ukupno 67 odbornika (u opoziciji su bili samo SNS i jedan odbornik ultradesničarskog Pokreta mađarske nade), članovi te “velike koalicije” očas posla izdali su najvećeg partnera, u zamenu za neku novu vlast i nove stranačke funkcije. Pa šta košta da košta, a košta toliko da su u koaliciju sa “naprednjacima” i “socijalistima” ušle najveća stranka vojvođanskih Mađara i najveća stranka vojvođanskih Hrvata (DSHV). Ko će se sad još sećati proterivanja Hrvata i Mađara iz Vojvodine pod palicom istih tih “socijalista” i istih tih radikala, pardon “naprednjaka”…
Tako sada, novu skupštinsku većinu čine SVM (koja odavno nije nacionalna, nego nacionalistička stranka), SPS (Miloševićevi ostaci), DSHV (manjinski privezak svake vlasti) i SNS (presvučeni radikali u naprednom nacionalističkom jagnjećem ruhu), a podršku im pružaju i Srpski pokret obnove (Čiča-Dražini četnici), Socijaldemokratska partija Srbije (ni socijal, ni demokratska), Pokret socijalista (novooformljeni otpaci Aleksandra Vulina), Savez bačkih Bunjevaca (Mirko Bajić – bivši član svih stranaka i Bunjevac po potrebi) i nezavisna odbornica Josipa Ivanković (gradska Barbika, vlasnica odborničkog mandata, koja odluke donosi u skladu sa ličnim potrebama i modnim trendovima).
Podršku za smenu lidera Demokratske stranke (stranke u rasipanju) Modesta Dulića u poslednjem trenutku potpisala su i dva odbornika Liberalno-demokratske partije (koja se uspešno iživljava nad lešom DS-a, kad god joj se za to ukaže prilika), dva odbornika nedavno oformljenih Samostalnih socijaldemokrata (čiji je lider bio osumnjičen da je zajedno sa još 22 osobe umanjenjem poreza i carina budžetu Srbije naneo štetu od oko milijardu dinara) i odbornica nečega što se kliče Stranka Rusa Srbije.
Na Skupštini grada imenovan je i zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković iz SPS-a, predsednik Skupštine grada Radmilo Todosijević (SNS), a za njegovog zamenika već pomenuti Mirko Bajić.

Subotica-nova koalicija
New energy – zamenik gradonačelnika Veljković (SPS), predsednik Skupštine Todosijević (SNS) i gradonačelnik Maglai

Za nove članove Gradskog veća izabrana su i dva “napredna” kadra Milan Vučković i Milimir Vujadinović (u čijem je CV-u navedeno: vozačka dozvola B i C kategorije i obuka za rukovanje vatrenim oružjem), Blaško Stantić iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Šimon Ostrogonac iz SVM-a i Vjekoslav Ostrogonac (gradski Ken) ispred Srpskog pokreta obnove (SPO).
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je u svom obraćanju, nakon što je velikom većinom glasova izabran za prvog čoveka grada, rekao da je bivša vlast, u kojoj je i sam učestvovao samo ništa nije radio, bila zasnovana na ličnim interesima i da sada nastupa nova era u mađarskoj politici u kojoj bi konačno trebalo početi rešavati probleme građana i podvući crtu, pa ako ima onih koji su se ogrešili o zakon, treba i da odgovaraju.
On je najavio da će nova vlast predstavljati jednu stabilnu većinu u kojoj su zastupljene sve nacionalne manjine.
Gradonačelnik Maglai zamerio je svojim dojučerašnjim koalicionim partnerima da su političke dogovore i odluke donosili u kafanama, a isto to je i sam u nedelju činio sa jednim od svojih novih manjinskih koalicionih pulena koji je udomljen u novom i obećavajućem vladajućem skupštinskom sazivu.
Naš grad je očito postao poslednji kontejner bez dna. U njega ne možete da strpate onoliko smeća koliko on u sebe može da primi.
(Autonomija)