Skip to main content

NATALIJA JAKOVLJEVIĆ: Magla(i) svuda oko nas

Autonomija 20. окт 2014.
3 min čitanja

Članovi Saveta Festivala evropskog filma „Palić“ su u petak, 17. oktobra u svom saopštenju, koje su potpisali predsednica Mira Banjac i direktor kreativnog tima Radoslav Zelenović, obavestili subotičku javnost da je izjava gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija (SVM), u kojoj je optužio članove Saveta Festivala da mesečno dobijaju 240.000 dinara – insinuacija i ordinarna laž.
MIJEŠAM SE, IAKO ME NITKO NIJE PITAO
Gostujući u ponedeljak, 13. oktobra u hrvatskom programu Radio Subotice, gradonačelnik Subotice Jene Maglai je o nedavnoj promeni rukovodstva, odnosno članova Skupštine Otvorenog univerziteta i direktora ove institucije, koju su već okupirali i lečeni radikali, rekao da nije pitan za mišljenje u vezi toga, ali je najavio veću kontrolu rada filmskog i dečijeg pozorišnog festivala.
„Nitko me nije pitao za mišljenje, te mislim da ni sada nakon ovih promjena nitko od mene ne treba tražiti da se u to miješam”, izjavio je gradonačelnik.
“Što se tiče festivala, lokalna samouprava, kao i Ministarstvo kulture i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, će se kao financijeri više uplitati i kontrolirati rad festivalskih Savjeta. Želimo zadržati sve stručne ljude koji su i do sada radili na organizaciji festivala, međutim, nećemo ubuduće tolerirati da, primjerice, član Savjeta Filmskog festivala mjesečno dobiva 240 tisuća dinara za svoj rad na organizaciji ovog festivala, i uz to još prima i plaću na Otvorenom sveučilištu“, kazao je, iz dobro obaveštenih partijskih izvora, gradonačelnik.
Kako je navedeno u saopštenju Saveta Festivala evropskog filma „Palić“, nikada ni jedan član Saveta nije dobio ni dinar honorara za svoje učešće u radu Saveta. Svi članovi Saveta, bez izuzetka, nisu primali i ne primaju materijalne nadoknade, što se može videti iz finansijskih izveštaja koje organizator godinama podnosi svim sufinansijerima festivala i gradskoj upravi.
“Umesto što neargumentavno pokušava da diskredituje članove Saveta, gradonačelnik se prethodno mogao obavestiti o proceduri odobravanja i trošenja sredstava”, navodi se u saopštenju.
Na osnovu konkursa Grad proteklih godina odobrava nešto manje od 6 miliona dinara za organizaciju Festivala od čega na zarade zaposlenih na Otvorenom univerzitetu odlazi 2.700.000 dinara. Pošto se Filmski festival priprema 11 meseci, Grad finansira kompletnu godišnju zaradu selektora Festivala i po nekoliko mesečnih zarada nekolicine drugih saradnika sa Univerziteta koji profesionalno participiraju u organizaciji.
U saopštenju se dodaje i da je selektor Festivala Petar Mitrić jedini član Saveta koji je zaposlen na Otvorenom univerzitetu. Međutim, sem zarade, niže od republičkog proseka, koja mu se alimentira iz sredstava Grada, nikada nije dobio ni jedan dinar na ime honorara kao član Saveta, a kamoli mesečnih 240.000 dinara.
“Umesto da se uvaženi gradonačelnik ponosi što se na Paliću i u Subotici održava visokopozicionirana evropska kulturna manifestacija, koja je ujedno i najznačajnija kulturna manifestacija u Srbiji, gradonačelnik svojim nepromišljenim i tendencioznim gestom istovremeno pokušava da diskredituje renomirane filmske stvaraoce koji svojim profesionalnim biografijama, kao članovi Saveta, stoje iza Festivala, da diskredituje organizatora Festivala, Otvoreni univerzitet, da diskredituje Evropsku filmsku akademiju i njeno vrednovanje dometa ovog Festivala, da diskredituje građane ovog grada koji Festival doživljavaju kao svoju autentičnu kulturnu vrednost i da državu Srbiju i Pokrajinu Vojvodinu želi da liši manifestacije koja slovi kao istinski evropski brend”, navodi se saopštenju članova Saveta Festivala.
“U čijem je interesu da se jedna autentična evropska kulturna vrednost diskredituje od strane prvog čoveka Subotice? Ubeđeni smo da to nije interes Subotice, Vojvodine, Srbije, niti Evrope”, zaključuje se u saopštenju.
NE RAZUMEM SE U TO, AL MOGU DA VIDIM
Kako Autonomija saznaje, gradonačelnik Jene Maglai je u petak posetio Otvoreni univerzitet da bi se informisao (nakon što je prvo grubo optužio članove Saveta da primaju 240.000 dinara mesečno), o sadržaju finansijskih izveštaja od nekoliko stotina stranica koji se godinama uredno dostavljaju i lokalnoj samoupravi.
Očito je da se u okviru vladajuće većine koju u Skupštini grada čine Savez vojvođanskih Mađara (SVM), Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) gaji jedinstven stav o tome da bi Festival evrospkog filma “Palić” trebao da bude jedan mali, lokalno-palanački festivalčić, koji ni u kom pogledu ne bi smeo prevazilaziti državne granice Majke i Oca Srbije iliti, sačuvajnasbože, poprimiti i nekakve nadnacionalno-evropske okvire.
Kako tvrde članovi Saveta Festivala evropskog filma “Palić”, Maglai će još jednom proveriti sa svojim saradnicima o čemu se tu zapravo radi (!)
Ukoliko gradonačelnik Subotičke Palanke Jene Maglai raskrinka gustu maglu i otkrije o čemu se tu zapravo radi, možda se u javnosti ispostavi da zapravo ono što je rekao, nije mislio, a ono što je mislio, nije rekao.
A da li će prvi čovek grada snositi odgovornost za optužbe koje je izrekao i da li će podneti ostavku na funkciju gradonačelnika, kako i obraz nalaže, ostaje nam da vidimo u narednim danima…
Ako zapuše snažan vetar
i od guste magle
oslobodi grad…
Magla svuda, magla oko nas,
Prekasno je uzaludno,
Sve je dublji jaz…

(Autonomija)