Skip to main content

Natalija Jakovljević: Magla(i) i matematika

Autonomija 27. dec 2014.
2 min čitanja

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai sumirao je rezultate rada gradske multinacionalističke vlasti rečima da su uspeli da urade “mnogo štošta”. A ponajviše su, veli on, uspeli da uvedu red i domaćinsko poslovanje u javna preduzeća.
Maglai je, inače, postao gradonačelnik zahvaljujući uspešnom jednogodišnjem opstruisanju bivše vlasti, čiji je i sam bio deo, mimo lokalnih izbora, na silu, bez podrške građana takvoj koaliciji SVM-SNS-SPS.
2+2=5
Zanimljiva je Maglaijeva računica o broju radnika u Gradskoj upravi. Veli on da je taj broj smanjen za 30, a da će po novoj sistematizaciji sledeće godine biti ukinuto još 50 radnih mesta. Pa će broj radnika biti smanjen na 360.
Početkom decembra meseca mediji su pisali da je lokalna vlast zapošljavala a nije “racionalizovala” u gradskoj upravi. Maglai se brecnuo na medije i rekao da je u Gradskoj upravi u septembru 2012. radilo 352, a u avgustu ove godine 341 lice, što – tvrdi on – jasno govori da je u pomenutom periodu broj zaposlenih smanjen za 11.
Onda je na konferenciji za novinare u petak nekako stigao do broja 412, koliko je – odjednom – zaposleno u subotičkoj lokalnoj upravi.
Uf! Ako ste uspeli da zadržite pažnju, logično se postavlja pitanje: koja je to čarobna matematička formula u kojoj je netragom nestalo onih 70-tak novozaposlenih, plus-minus ko zna koliko? Koliko, do đavola, po ovoj računici trenutno ima zaposlenih u Gradskoj upravi, koliko je otpušteno, a koliko je novozaposleno?
Ili je, ne daj bože, Maglai loš matematičar, sem što je dokazano loš gradonačelnik. Ali je dobar policajac, koji se najviše razume u zavođenje reda u nerad.
Hiljade milijardi na pomolu
Sa malih brojeva, Maglai je potom prešao na milione, gotovo na hiljade milijardi, kao onaj nesrećni bivši ministar Bačević. Te 300 miliona dinara od pokrajine za asfaltiranje, te milioni za gasifikaciju škola, te stotine miliona za radove na Sinagogi i na Narodnom pozorištu, te vodovodna i kanalizaciona mreža…
Međutim, gradonačelnik je, prilikom najavljivanja izgradnje objekata od nekoliko milijardi dinara, očito smetnuo s uma jednu sitnicu, a to je da sa tekućim projektima on i njegova vlast nemaju baš ništa zajedničko. Sve su nasledili iz prethodnog perioda.
Gradonačelnik je još naveo da nije zadovoljan brojem novih investicija, što bi trebalo da predstavlja simbol nesposobnosti lokalne vlasti. On nema vremena za grinfild investicije jer se bavi otvaranjem zimskog vašara sa hurkama, božićnim ukrasima na trgu i sličnim “kulturnim” manifestacijama.
Ali, Jene Maglai se ne predaje. On smatra da Subotica ima dovoljno resursa, znanja i ljudi koji mogu da je vode napred. To su, veli, on i njegovi saradnici.
Jednu stvar je, međutim, gradonačelnik postigao u proteklih godinu dana – osedeo je.
Natalija Jakovljević