Skip to main content

Natalija Jakovljević: Finansijska neizvesnost je najveći balast za nezavisno novinarstvo

Izdvajamo 27. јун 2024.
2 min čitanja

"Mi novinari u malim medijima radimo sve: pišemo tekstove, snimamo, pišemo projekte, bavimo se administracijom…"

Novinarka subotičkog portala Magločistač Natalija Jakovljević izjavila je danas da je finansijska neizvesnost “najveći balast” za nezavisno novinarstvo.

“Mi novinari u malim medijima radimo sve: pišemo tekstove, snimamo, pišemo projekte, bavimo se administracijom… Vrlo je zahtevno i vrlo je teško. Plus radimo i za druge medije da bismo zaradili za život. To je večita borba”, kazala je Natalija Jakovljević na javnoj debati u Subotici koju je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Dodala je da oglašivači “uglavnom” ne žele da se reklamiraju jer je Magločistač portal koji ima kritički pristup prema donosiocima odluka.

Ona je kazala i da strani donatori mahom sve manje podržavaju proizvodnju medijskih sadržaja, a sve više insistiraju da se baziramo na kreiranje biznis planova.

Glavna i odgovorna urednica portala Autonomija Branka Dragović Savić kazala je da mediji civilnog društva opstaju na rubu egzistencije, i to prvenstveno zbog entuzijazma i posvećenosti onih koji rade u njima.

Ona je rekla da je u Srbiji medijski sistem centralizovan, pa najveći broj medija izveštava o onome što se dešava u Beogradu, u političkom, ekonomskom i estradnom smislu.

“Šta mi uopšte znamo šta se dešava u drugim lokalnim sredinama”, upitala je Branka Dragović Savić.

Ona je ocenila da novinarske profesije u Srbiji “ima još samo u tragovima”, a ti tragovi su upravo u medijima civilnog društva.

“Nisam sigurna da su građani dovoljno svesni činjenice da bez novinarstva nije moguće očuvati ljudska prava”, kazala je Branka Dragović Savić.  

Pravni ekspert NDNV-a, advokat Veljko Milić rekao je da se medijski zakoni često menjaju i procedure pooštravaju da bi se sprečili zloupotrebe.

“Ali nije to suština, suština je da kada dođe do zloupotrebe određenog zakona, to nadležne institucije moraju da procesuiraju”, kazao je Milić.  

Javna debata je održana u sklopu projekta “Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana”, koji podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji.

U okviru debate predstavljena je i analiza materijalnog položaja medija zajednice sa preporukama za uspostavljanje novog modela finansiranja “Mediji civilnog društva na rubu egzistencije, ugrožen javni interes”, koju je NDNV pripremio na osnovu istraživanja sprovedenog tokom aprila i maja ove godine.

U istraživanju je učestvovalo 15 lokalnih medija civilnog društva koji deluju u multietničkim sredinama iz različitih krajeva Srbije.

(Autonomija, foto: Maja Savić)

Ovaj sadržaj objavljen je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za sadržinu je odgovorno isključivo Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Publikacije ne odražavaju nužno zvanične stavove Evropske unije.