Skip to main content

Naser Orić u društvu sa vođom Srbske časti Igorom Bilbijom

Jugoslavija 20. јун 2018.
2 min čitanja

Naser Orić je zlatni ljiljan. Za mnoge Bošnjake – heroj, za bh. pravosuđe optuženik za ratne zločine nad Srbima.

Igor Bilbija je vođa Srbske časti za BiH. Na neustavni dan Republike Srpske u maskirnoj je odori marširao ulicama Banja Luke. Odmah potom slikao se sa Damirom Došenom, haškim osuđenikom zbog ratnih zločina u prijedorskom logoru Keraterm.

Pravac Potočari

Na prvi pogled, reklo bi se, Bilbija i Orić nemaju baš ništa zajedničko. Ali ako malo bolje pogledate fotografiju koju objavljujemo, vidjet ćete da vođa ogranka Srbske časti za BiH pozira sa „herojem“ Srebrenice.

„Jednom je jedan od najvećih vojskovođa 20. veka rekao – PRAVAC POTOČARI“, napisao je prošle godine na svojoj Facebook stranici Bilbijin šef iz Srbske časti Bojan Stojković.

To što se slikao ispred pogrešne table, ne umanjuje Stojkovićevu namjeru da veliča ratne zločine Ratka Mladića. A baš taj post „lajkao“ je Igor Bilbija – čovjek sa fotografije na kojoj grupa, uglavnom presuđenih kriminalaca, pozira sa presuđenim kriminalcem – Naserom Orićem.

„Moji Bošnjaci će da vam kažu ko sam i šta sam“, objasnit će u intervjuu za N1 Igor Bilbija nakon što smo na Žurnalu objavili da je upravo on, zajedno sa prijateljima iz Srbije, dio grupe koja je, uz pomoć vlasti RS, radila na formiranju paravojne formacije.

Bilbijini Bošnjaci

Bilbijini Bošnjaci, krenemo li redom identifikovati osobe sa fotografije nastale nedavno, uglavnom su osobe za pozamašnim dosjeima.

U sredini je, naravno, najpoznatije lice – Naser Orić. Pravosnažno osuđivan zbog nedozvoljenog držanja oružja. Optužen zbog ratnih zločina nad srebreničkim Srbima. Trenutno mu se sudi na Sudu BiH.

Da stvar bude još apsurdnija, na fotografiji je i Elvis Hodžić – višestruko osuđivani kriminalac iz Lukavca, koji je bio dio kriminalne grupe Ramiza Delalića Ćele. Upravo je Elvis Hodžić, u sarajevskom Inkognitu, pucao u Fatmira Mujaja, tadašnjeg pratioca Nasera Orića i Nasera Keljmendija.

Odmah uz „heroja“ Nasera Orića stoje članovi bajkerske skupine iz Sanskog Mosta poznate kao „United Tribunsi“. Armin i Nermin Ćulum vođe su ove kriminalne grupe koja je protjerana iz Njemačke, a u Berlinu su blisko sarađivali sa Putinovom bajkerskom bandom „Noćni vukovi“. SIPA im je nekoliko puta pretresala objekte u Sanskom Mostu, a prema policijskim informacijama, sumnja se da se Tribunsi bave trgovinom narkoticima. S njima već godinama blisko sarađuje – Igor Bilbija, bh vođa organizacije Srbska čast koja je, također, povezana sa Noćnim vukovima.

Odakle Naser Orić u ovom društvu – nije poznato. No, treba posjetiti na činjenicu da je Orić prije rata bio pratilac Slobodana Miloševića, a da se nakon rata, u haškom Sheveningenu, intenzivno družio sa Miloševićem i ostalim optuženicima za ratne zločine nad Bošnjacima, što dokazuju i fotografije sa proslave rođendana, kako ga je Orić oslovljavao, „predsjednika Miloševića“.

(Avdo Avdić, Žurnal)