Skip to main content

Napetost u Švedskoj zbog antiislamskih demonstracija krajnje desnice

Planeta 16. apr 2022.
< 1 min čitanja

Švedska policija kaže da se sprema za nove nerede posle sukoba u petak demonstranata i kontra-demonstranata u gradu Orebro, gde antiislamske ekstremno desničarske grupe nameravaju da javno spale Kuran.

Kim Hild, portparolka policije u južnoj Švedskoj, rekla je da policija neće povući dozvolu za planirane demonstracije danske desničarske stranke “Stram Kurs” (Tvrda linija) najavljene za danas, jer je Švedska “ceni slobodu govora”.

Policija je, međutim, saopštila da će skup biti premešten na drugo mesto koje nije objavila, navodi švedska novinska agencija TT.

Neredi u švedskim gradovima, izazvani demonstracijama “Stram Kursa”, kulminirali su sukobima u Orebru u petak, kada je povređeno 12 policajaca i zapaljena su četiri policijska vozila.

Sukoba je proteklih dana bilo i u Stokholmu i u gradovima Linčeping i Norčeping, gde je “Stram Kurs” ili planirao ili je imao demonstracije.

Rasmus Paludan, danski advokat koji ima i švedsko državljanstvo, osnovao je “Stram Kurs” 2017. godine. Na sajtu te stranke čiji je program antiimigracioni i antiislamski, piše da je “Stram Kurs najpatriotskija politička partija u Danskoj”.

(tekst i foto: Beta-AP)