Skip to main content

Napadnut jedan od osnivača LGBT Srbije Marko Milovanović

Građani 27. окт 2021.
< 1 min čitanja

Nekadašnjeg LGBT+ aktivistu Marka Milovanovića napala su 26. oktobra kada se vraćao s posla trojica nepoznatih muškaraca i naneli mu telesne povrede, saopštila je organizacija „Da se zna“.

Kako se navodi, napadači su mu najpre fizički dobacivali homofobične pokliče, a potom su ga i fizički napali usled čega je zadobio prelom palca.

Slučaj je prijavljen policiji, a čeka se tok istrage i dalje postupanje nadležnih organa.

„Ovaj napad je još jedan pokazatelj u kakvom su položaju LGBT+ osobe u Srbiji i da su svakodnevno izložene opasnosti od napada zbog svog ličnog svojstva“, navodi se u saopštenju .

Upozoravaju da je prema nalazima iz posladnjegizveštaja koji se bavi protivpravnim incidentima nad kvir osobama, šest od 10 incidenata motivisanih homo i transfobijom ostaje nevidljivo za nadležne organe, a glavni razlog za ovakvu brojku jee nepoverenje LGBT+ ljudi prema državnim organima.

„Adekvatnim sankcionisanjem napada na LGBT+ zajednicu i dostojanstvenim postupanjem prema prebrodiocima/teljkama država bi ohrabrila zajednicu da ovakve slučajeve prijave, dok bi vinovnicima ovakvih krivičnih dela bio poslat signal da niko u Srbiji ne sme biti ugrožen zbog svojih ličnih svojstava“, piše u saopštenju.

Saopštili su da stoje solidarno uz Marka i žele mu brz oporavak, a njihovo udruženje će pratiti tok ovog slučaja.

(Autonomija)