Skip to main content

Novi Sad: Nakon požara stanare zgrade na Limanu zovu aktivisti SNS i pitaju za koga će glasati

Autonomija 29. dec 2021.
3 min čitanja

Nakon požara koji je pre dve nedelje izbio u zgradi u ulici Jožefa Marčoka na novosadskom naselju Liman, u kojem je gotovo je uništena krovna konstrukcija, stanari ovih dana izloženi su pozivima aktivista SNS-a kojih ih pitaju „kako su“ i „da li će na predstojećim izborima glasati za Aleksandra Vučića“.

Stanovi na poslednjim spratovima još su mokri od posledica gašenja požara a kiša koja pada od nedelje dodatno pogoršava situaciju. Ipak, i u toj nevolji neki očigledno prepoznaju priliku za politički profit.

Jedan od stanara, koji je želeo da ostane anoniman, za Autonomiju je rekao da je poziv dobio dan nakon izbijanja požara.

„Ženska osoba se uredno predstavila i rekla da je iz SNS-a. Odmah sam je prekinuo i pitao odakle joj moj broj telefona. Rekla je iz mesne zajednice, gde sam navodno ja ostavio broj kada sam se prijavio za smeštaj. Odgovorio sam joj da to nije tačno jer ja se nisam prijavljivao za smeštaj niti sam bio u mesnoj zajednici. Nastavila je uljudno da pita kako smo, jesmo li se smestili da li nam nešto treba, što sam ja iz pristojnosti saslušao, nadajući se da neće ići dalje“, ispričao nam je taj stanar.

Ipak, dodao je, aktivistkinja je „otišla dalje“.

„Pitala je da li izlazim na izbore a zatim da li ću izaći na naredne, na šta sam ja odgovorio da je to moja lična stvar. Kada je usledilo konačno pitanje da li ću podržati njihovog predsednika, rekao sam da je to moja privatna stvar i pitao je da li je moguće da tako zloupotrebljavaju našu muku“, zapitao se on.

Ivana Lukić, zamenica predsednika stanara ove zgrade, za Autonomiju je potvrdila da su i nju zvali aktivisti SNS-a. A poziv je usledio na njen privatni telefon, koji se čak i ne vodi na njeno ime.

„Taj poziv me je vrlo iznenadio. Pitali su me kako sam, šta radim, gde sam, da li sam smeštena u hotelu. Nisu me pitali da li ću glasati za njih. Pitali su me da li sam prijavljena na toj adresi i da li mi je tu glasačko mesto“, kazala je Lukić.

Ona je dodala da je i od ostalih komšija dobila informaciju da su ih aktivisti SNS-a zvali sa konkretnim pitanjem da li će podržati predsednika Aleksnadra Vučića na predstojećim na izborima.

Ukazala je i da među stanarima postoji sumnja da će od trenutnog političkog izjašnjavanja zavisiti i dinamika rekonstrukcije njihove zgrade.

Nakon što su u nedelju počele obilnije padavine i nakon što su pojedini lokalni mediji dan kasnije objavili informaciju da krov prokišnjava te da se stanovi dodatno uništavaju, prema njenim rečima, „odjednom“ su se pojavili majstori i krenulo je čišćenje.

Sa druge strane, kako je navela, nekoliko dana nakon požara, pojavilo se nekoliko majstora i od tada je vladalo „zatišje“.

„Prve nedelje nakon požara, u zgradi se pojavilo par majstora. Oni su radili na čišćenju krova. Drugi dan ih je došlo još 2-3 sa jednom lopatom. Treći dan se već niko nije pojavio. Tako je prošla cela nedelja bez ikakvih radova. U nedelju uveče počinje kiša. Ljudi sa poslednjeg sprata doslovno su izjavili da im je tada bilo gore u stanu nego posle gašenja požara. To je ono što nas brine. Još veća šteta koja će da usledi“, upozorila je Lukić.

Podsetimo, požar u zgradi u Ulici Jožefa Marčoka u Novom Sadu izbio je 13. decembra, nakon čega je gotovo potpuno izgoreo krov. Za stanare ove zgrade grad je tada obezbedio smeštaj u dva novosadska hotela. Gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da će se iz gradske kase finansirati popravku krova. Kako je naveo, pre početka radova mora da se uradi procena zatečenog stanja, ali i projekat rekonstrukcije, preneo je portal 021.

Do tada, stanari se snalaze. Lukić je rekla da nemaju informaciju kada će rekonstukcija početi, ukazavši da idu kiše i snegovi.

Petar Alimpijević (Autonomija, foto: Twitter/Vladimir Šper/screenshot)