Skip to main content

Najlepše knjige

Kultura 10. jan 2013.
< 1 min čitanja

Na konkurs Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara za prošlu godinu, pod nazivom „Vojvođanska lepa mađarska knjiga“ 15 izdavača prijavilo je ukupno 37 izdanja, a stručna komisija donela je odluke o najlepšim izdanjima u različitim kategorijama.
Nagrada za lepu mađarsku knjigu pripala je Zavodu za kulturu vojvođanskih Mađara za knjigu pesama Ištvana Domonkoša, a tehnički urednik ove knjige Ištvan Besedeš ima i posebno priznanje stručne komisije za inovativni prelom i grafičko uređivanje.
Nagradu za prošlogodišnju najlepšu knjigu za decu i omladinu (Ištvana Nemeta) izdao je novosadski „Forum“, a isto priznanje u kategoriji umetnilkih knjiga i albuma pripalo je takođe tom izdavaču, za knjigu Pala Lephafta.
U kategoriji naučnih i i knjiga eseističke proze i izdanja visokog obrazovanja priznanje za najlepše izdanje dobila je subotička Jevrejska opština za knjigu Rudolfa Klajna o subotičkoj Sinagogi.
Nagradu u kategoriji edicija dobio je zavod za kulturu vojvođanskih Mađara, a u kategoriji dopunskih udžbeničkih izdanja priznanje je osvojilo subotičko Udruženje NIDUS – zajedno za razvoj dece.
Osim ovih nagrada, stručna komisija je za pojedina izdanja dodelila i posebne pohvalnice.
(Mađar so)