Skip to main content

Najave atentata na Dodika i Vučića su bacanje prašine u oči

Jugoslavija 13. feb 2024.
2 min čitanja

"Vidimo da su Amerikanci sve oštriji u svojim izjavama oko Dodikovih najava – od kršenja Dejtonskog sporazuma do najava o tome da će raspisati referendum o izlasku iz BiH"

Najave atentata na predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika su samo „prašina u oči“ građanima da bi se pokazalo kako su lideri ugroženi zbog politike koju vode „u interesu svog naroda“ i da bi se na taj način skupili politički poeni, ocenjuju sagovornici Danasa.

Pot­pred­sed­ni­ca Dodikovog SNSD-a Sa­nja Vu­lić, izavila je nedavno da ima saznanja da se nad njim sprema atentat.

Ona je navela da ta saznanja dolaze i krugova Ambasade SAD u BiH, koja je odmah reagovala navodeći da su tvrdnje Vulić „ap­surd­ne i pot­pu­no ne­u­te­me­lje­ne”.

Oglasio se i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, koji je rekao za N1 kako je imao informacije da bi mogla biti ugrožena bezbednost Milorada Dodika pre nego je Vulić izašla u javnost s tom informacijom.

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova su naveli da da trenutno ne raspolažu informacijama da se predsedniku Republike Srpske Sprema atentat niti raspolažu informacijama o ugroženosti njegove bezbednosti.

– Mi smo imali najavu atentata u regionu u više navrata kad je reč o liderima. Na primer, na Aleksandra Vučića je dosad pokušano sedam ili osam, možda i 10, atentata. Bila je priča da je Srbija naručila atentat na Aljbina Kurtija kad je bio skup u Skoplju, podseća za Danas Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Sanja Vulić je izjavila da su stabla kod Suda BiH, gde se Dodiku sudi zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, posečena – za snajperski pogled.

Prema mišljenju našeg sagvoornika, teren za atentat se ne primprema sečenjem stabala, jer, kako kaže, oni se vrše u tajnosti.

– Ali se moraju predočiti dokazi ako se iznosi jedna takva tvrdnja. Ne znam da li je Dodik ili neko drugi izneo dokaze da se pokušava ili priprema atentat na njega. Uvek bih sa rezervom primio takvu izjavu. Naravno, svačiji život je drgocen, kaže Popov.

Momenat u kom se pojavljuje teza o mogućem atentatu, kaže Popov, pokazuje da je Dodik pod velikim pritiskom.

– U toku je suđenje koje bi trebalo da se privede kraju. Vidimo da su Amerikanci sve oštriji u svojim izjavama oko Dodikovih najava – od kršenja Dejtonskog sporazuma do najava o tome da će raspisati referendum o izlasku iz BiH. Mislim da je to osnovni razlog, kaže Popov.

Naš sagovornik dodaje da je predsednik Srpske polako ali sigurno došao pod toliki pritisak i da mora da traži neku izlaznu varijanu.

– I sada smatra da je najbolja varijanta ta da izađe sa tezom da mu je život ugrožen zato što štiti interese RS, ukazuje Popov.

Nemanja Milošević, predsednik stranke Glas – The Voice, za Danas kaže da je u specijalnom propagandno-političko-medijskom ratu koju „Rusija zajedno sa svojim gubernijama i plaćenim agentima vodi već više od decenije“, a posebno na Zapadnom Balkanu, jedan od novijih „izuma“ je „otkrivanje“ pokušaja atentata na one političare koji su, igrom slučaja, ruski proksiji i glasnogovornici.

– Tako smo imali „najave“ atentata na Vučića maltene na mesečnoj bazi, sad su „krenuli“ na Dodika. Naravno, uvek su tu „zli“ Amerikanci i Britanci, od kojih prema ruskim skaskama, polazi svako zlo iskrenim borcima za srpski svet u ruskoj imperiji. Još jedna u nizu besmislica i loših propagandnih trikova, zaključuje Milošević.

(Danas, foto: Beta)