Skip to main content

Nagrade festivala Videomedeja za Pinju Valje iz Finske i Gorana Despotovskog

Kultura 09. okt 2022.
< 1 min čitanja

Internacionalni žiri 26. Internacionalnog umetničkog festivala novih medija Videomedeja dodelio je nagradu Sfinga umetnici Pinja Valja iz Finske za najbolji video pod nazivom “To Make a Film Just to Meet Vera”, saopštili su večeras organizatori festivala.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, reč je o višeslojnom eksperimentalnom ostvarenju koje se poigrava žanrovima dokumentarnog i igranog filma i kućnog videa.

“Pinja Valja maestralno konstruiše važnu ličnu i univerzalnu poruku, kroz originalnu naraciju razapetu između snova iz detinjstva i imidža selebriti kulture”, piše u obrazloženju žirija.

Nagrada “Bogdanka Poznanović” za najbolji medijski projekat pripala je Goranu Despotovskom iz Srbije za video rad “Plank”, koji govori o univezalnoj temi suspenzije između života i smrti, saopštio je žiri.

Žiri su činili Pjotr Krajevski iz Poljske, Tanja Vujasinović iz Hrvatske i Sabolč Tolnai iz Srbije.

Festival Videomedeja okupio je radove poznatih umetnika iz više od 20 zemalja, a prikazano je 40 umetničkih radova u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija i interaktivnih projekata iz različitih krajeva sveta. Na konkurs je stiglo oko 1.000 radova iz celog sveta.

Program su uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Srđan Radaković.

Organizator i producent festivala je Udruženje za video umetnost “Videomedeja”

Pokrovitelji festivala bili su Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Partneri festivala su LIMA (Amsterdam), Av-Arkki (Helsinki), Promofest (Madrid), The House of Films (Madrid), Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

(Autonomija, foto: Videomedeja)