Skip to main content

Nagrade 16. Videomedeje

Kultura 18. dec 2012.
2 min čitanja

Nagradu “Sfinga” za najbolji video rad na 16. Videomedeji u Novom Sadu dobio je holandski autor Neil Beloufa za “Sans-titre”, rad baziran na stvarnom događaju – napadu terorista na vilu u blizini Alžira 90-ih godina, dok je nagrada “Bogdanka Poznanović” za najbolju medijsku instalaciju pripala Goranu Škofiću iz Hrvatske za rad “Fronta” koji prikazuje običnog čoveka koji umnožavanjem postaje neka vrsta korporacije.

Nagrađeni video rad “Sans-titre” rekonstruiše “memoriju sa nekoliko veoma sugestivnih elemenata”, predstavljajući “kompleksan eksperiment u slaganju višestrukih slojeva reprezentacije”, naveo je u obrazloženju žiri 16. medunarodnog video festivala Videomedeja, koji je prikazao u takmičarskom programu od 14. do 16. septembra 49 video radova i 15 medijskih instalacija.

Specijalno priznanje dobio je Alexei Dmitriev iz Rusije za video rad “Hermeneutics”, kratko opisan kao ratni film.

“Pročišćen komad filmske mašinerije sa dobrim tajmingom u kome su rat i festival redukovani do njihovog najmanjeg zajedničkog sadržatelja – tehnologije”, stoji u obrazloženju žirija, koji su činili Aleksandar Davić iz Srbije, Harald Hund iz Austrije i Manuel Saiz iz Španije.

Nagrada “Bogdanka Poznanović” pripala je Škofiću za medijsku instalaciju “Fronta” u kojoj, kako je istakao žiri, koristi “nekoliko elemenata sa maksimalnom efikasnošću u evociranju društvenih i prostornih odnosa, kao i struktura reda”.

Autorka iz Finske Reeta Neittaanmäki dobila je specijalno priznanje tročlanog žirija za medijsku instalaciju “Lilliput”.

Žiri je naveo da je posebno impresioniran načinom na koji taj rad kombinuje dva posebna odnosa – “odnos gledaoca prema instalaciji kao objektu, a zatim i gledaoca sa crtanim karakterom unutar realnosti koju rad uspostavlja”.

Tema rada je virenje i njegovi različiti oblici u društvu, kao što su reality programi i kamere za video nadzor.

Urednici programa 16. Videomedeje, Ivana Sremčević Matijević i Dragan Živančević, birali su radove među 700 prijavljenih iz više od 50 zemalja.

Festival je realizovan u Studiju M u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja, a podržali su ga Gradsko veće za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(SEEcult)