Skip to main content

Nagrada ‘Osvajanje slobode’ dodeljena Stanislavi Staši Zajović

Info 24. сеп 2022.
< 1 min čitanja

"Kamen je lakši kada ga zajedno guramo uzbrdo"

Nagrada „Osvajanje slobode“ za rad na promociji ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u političkoj komunikaciji dodeljena je večeras koordinatorki nevladine organizacije „Žene u crnom“ Stanislavi Staši Zajović.

„Ja ne dobijam nagrade u Srbiji, a za one koje dobijam na dodelama govorim na drugim jezicima“, rekla je Zajović u Beogradu prilikom prijema nagrade, preneo je portal N1.

Po njenim rečima, koliko god napor borkinja za ljudska prava bio sizifovski, „kamen je lakši kada ga zajedno guramo uzbrdo“.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je dobila nagradu koju dodeljuje fondacija sa imenom Maje Maršićević Tasić, jer su im se „ukrštali putevi u raznim borbama“ i na kraju obraćanja uzviknula „Stop ratu u Ukrajini“.

Priznanje se tradicionalno dodeljuje 24. septembra ženama zaslužnim za afirmaciju ljudskih prava i demokratije, a ove godine dodeljena je 22. put.

Fondacija „Maja Maršićević Tasić“ prvi put je nagradu dodelila 2001. godine novinarki Olji Bećković, a među laureatima su bile urednica TV produkcije agencije FoNet Tamara Skrozza, glumice Milena Radulović i Mirjana Karanović, fotografkinja Goranka Marić i mnoge druge.

(Beta, foto: N1)