Skip to main content

Nagrada NNŠ novinarki CINS-a Dini Đorđević, pohvale za novinare VOICE-a i KRIK-a

Građani 22. nov 2018.
2 min čitanja

Godišnju nagradu za najboljeg mladog novinara “Marina Kovačev” ove godine Novosadska novinarska škola (NNŠ) dodelila je Dini Đorđević, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije iz Beograda, a pohvale za izuzetan rad i hrabrost dobli su i novinari VOICE-a i KRIK-a.

Kvalitet istraživačkih tekstova, kao i relevantnost tema kojima se Dina Đorđević bavila, bili su odlučujući faktor u odlučivanju žirija, navodi se obrazloženju nagrade, koje je dodeljena večeras u Novom Sadu.

“Njeni tekstovi obiluju bitnim podacima sakupljenim uz mnogo truda, a ono što je naročito izdvaja je i upotreba grafikona i videa, kao i naprednijih alata za, ne samo tekstualnu, već i vizuelnu prezentaciju priče”, ocenio je žiri u čijem sasatavu su bili novinari Miodrag Sovilj i Predrag Blagojević, kao i bivša dobitnica nagrade Jovana Zdjelarević, te predstavnica fondacije “Marina Kovačev” Svetlana Bošković i Dubravka Valić Nedeljković iz NNŠ.

Žiri je naveo i da se novinarka bavila “izuzetno ozbiljnom i važnom temom izgradnje minihidroelektrana, pokazujući, dokazujući i objašnjavajući kako mala grupa ljudi bliska vlasti profitira od tog posla, nauštrb lokalnog stanovništva, važećih propisa i životne sredine”.

Dina Đorđević je na dodeli rekla da nagrada, sem lične satisfakcije, ima i širi značaj, jer podstiče centre za istraživačko novinarstvo da nastave da “grade mlade novinare i novinarstvo zasnovano na profesionalnim vrednostima”.

Pored glavne nagrade, žiri je dodelio i dve pohvale, novinaru Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE Mladenu Savatoviću i novinarki redakcije portala KRIK Milici Vojinović.

“Tekstovi puni detalja, zasnovani na pažljivom i temeljnom istraživanju odlika su Miličinog, ali i rada njenog kolege Mladena Savatovića. Mladen se posebno istakao ne samo zbog teksta o klizalištu Ledena šuma ili o okolnostima koje prate izgradnju Tržnog centra Promenada u Novom Sadu, već i zbog kontinuiranog izveštavanja o različitim lokalnim temama“, navodi se u obrazloženju.

Direktorka NNŠ Dubravka Valić Nedeljković istakla je da je cilj ove nagrade “podsticanje profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti među mladim novinarima iz cele Srbije“.

“Ocenjivalo se sve što je urađeno tokom godinu dana, kao podstrek mladima koji svakodnevno rade u javnom interesu”, kazala je ona.

Dubravka Valić Nedeljković navela je i da se od ove godine nagrada NNŠ prvi put dodeljuje u saradnji sa Fondacijom “Marina Kovačev”, koje je bila istaknuta mlada novinarka i saradnica, ali je preminula nakon teške bolesti, pa je nagrada nazvana u njenu čast.

Novosadska novinarska škola sutra će organizovati i regionalnu konferenciju o medijskoj pismenosti “Media for citizens – Citizens for media”, koja će biti održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu, a okupiće oko 60 stručnjaka i aktivista iz oblasti medija i medijske pismenosti iz zemlje i regiona.

Cilj konferencije je da se ustanove aktuelne tendencije u razvoju medijske pismenosti u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori.

(Autonomija)