Skip to main content

Nagrada Engleskog PEN-a Andreju Nikolaidisu

Jugoslavija 23. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Anomalija je uzbudljivi, provokativni roman iz pera jednog od najposebnijih glasova evropske književnosti"

Roman „Anomalija“ Andreja Nikolaidisa, u prevodu Willa Firtha, dobio je prestižnu Nagradu engleskog PEN-a za prevedenu književnost. Andrej Nikolaidis je kolumnista CdM-a.

Roman je objavila londonska izdavačka kuća „Peirene Press“. Crnogorsko izdanje romana objavio je „Fokalizator“. Prvo izdanje „Buybook“ iz Sarajeva.

„Anomalija“ je četvrti roman Andreja Nikolaidisa objavljen u Engleskoj. Prije „Anomalije“, u Londonu su objavljeni prevodi njegovih romana „Sin“, „Dolazak“ i „Devet“. „Anomalija“ je prvi crnogorski roman koji je dobio Nagradu engleskog PEN-a.

„WHSmith“, jedan od najvećih knjižarskih lanaca na engleskom govornom području, sa preko 1700 knjižara, „Anomaliju“ reklamira ovako: „Sa tamnim humorom i nemilosrdnim podsjećanjem na Thomasa Bernharda i Piera Paola Pasolinija, Anomalija je uzbudljivi, provokativni roman iz pera jednog od najposebnijih glasova evropske književnosti“.

Andrej Nikolaidis je član Bosanske akademija nauka i umjetnosti – BANUK, DANU, Crnogorskog društva nezavisnih književnika, hrvatskog, crnogorskog i bosanskohercegovačkog PEN-a te Hrvatskog društva pisaca.

Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalog Nagrade Evropske unije za književnost, nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen na prostoru Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te crnogorskih državnih priznanja Miroslavljevo jevanđelje i Trinaestojulske nagrade.

Nikolaidis živi u Ulcinju.

(tekst i foto: CDM)