Skip to main content

Inicijativa mladih pozvala premijerku Srbije na obaveze procesuiranja ratnih zločina

Građani 23. феб 2024.
2 min čitanja

"U pismu predsednici Vlade Srbije se, pored ostalog, pozivaju se vlasti Srbije da uklone murale i grafite kojima se slave ratni zločinci"

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) pozvala je 23. februara premijerku Srbije Anu Brnabić u tehničkom mandatu da što pre odgovori na pismo Dunje Mijatović, komesarke za ljudska prava Saveta Evrope u kome se preporučuju koraci za unapređenje procesa suočavanja sa ratnom prošlošću.

„Obaveza premijerke je da predstavi korake na koji način će ustanove Republike Srbije efikasnije procesuirati ratne zločine, da li će otvoriti vojne arhive kako bi se unapredio proces potrage za nestalim osobama kao i da li će predstavnici države prekinuti sa rasprostranjenom praksom slavljenja ratnih zločinaca i poricanja ratnih zločina„, navodi se u saopštenju.

U Inicijativi podsećaju da je komesarka Saveta Evrope Mijatović u pismu predsednici Vlade Srbije od 15. januara predstavila osnovne nalaze iz izveštaja Saveta Evrope koji je javno objavljen u novembru 2023. godine.

„Skoro tri meseca je prošlo od objavljivanja izveštaja i više od mesec dana od slanja pisama predstavnicima zemalja na koje se izveštaj odnosi. Premijerka Srbije još uvek nije odgovorila na ovo pismo, a njen odgovor kojim bi se uvažile preporuke predstavljao bi jasan signal da u Srbiji ipak postoji posvećenost procesu suočavanja sa prošlošću„, istakli su u Inicijativi mladih za ljudska prava.

U toj organizaciji su ocenili da ignorisanjem ovakvih izveštaja i preporuka zemlje kandidati za članstvo „šalju lošu poruku institucijama Evropske unije o odnosu ovih država prema vladavini prava“.

U pismu predsednici Vlade Srbije se, pored ostalog, osuđuje praksa poricanja ratnih zločina i slavljenja ratnih zločinaca i pozivaju se vlasti Srbije da uklone murale i grafite kojima se slave ratni zločinci.

Komesarka Mijatović zahteva od Vlade da usvoji jasne procedure za proces rehabilitacije osuđenih ratnih zločinaca kao i da im se zabrani mogućnost da se kandiduju za javne funkcije, kao što je to bio slučaj sa Vojislavom Šešeljem kao narodnim poslanikom od 2016. do 2020. godine.

YIHR Srbija je u saopštenju navela nije dobila nijedan odgovor komunalnih institucija gradova i opština u Srbiji za preko 300 prijava za uklanjanje murala i grafita ratnih zločinaca.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Autonomija)