Skip to main content

Nacionalističko divljanje se mora osuditi i kazniti

Građani 22. jan 2011.
2 min čitanja

“Građanska Vojvodina” je začuđena i uznemirena reakcijama posle saopštenja naših organizacija i pojedinih institucija nacionalnih manjina o skandaloznoj i upozoravajućoj proslavi ovogodišnjih božićnih praznika po julijanskom kalendaru u multireligijskoj Subotici. Umesto da osude evidentno širenje nacionalne mržnje i nasilničko ponašanje, gradonačelnik Subotice, pojedine političke stranke i nevladine organizacije, kao i pojedini mediji praktično su uzeli u zaštitu organizatore i učesnike skupa koji je prošao Suboticom sa kokardama, četničkim zastavama, pištoljima i puškama. O “miroljubivosti” tog skupa, koji je uznemirio i preplašio građane Subotice, postoje svima dostupni foto i video zapisi.

“Građanska Vojvodina” još jednom poziva državne organe da ispitaju događaje koji su pratili “proslavu” pravoslavnih božićnih praznika i kazne sve one koji su kršili zakone ove zemlje. Takođe, zahtevamo da se preduzmu sve mere da se skupovi ovakvog, nasilničkog i šovinističkog karaktera ubuduće spreče.

Prema našim informacijama, a što je još više zastrašujuće, nacionalističko divljanje je postalo uobičajen način proslavljanja ovog praznika hrišćanskog mira u Subotici, jer već nekoliko godina ima mnoge elemente krivičnih dela, zastrašivanja građana, vređanja i pretnji pripadnicima nacionalnih manjina. S druge strane, uznemirava činjenica da gradonačelnik Subotice Saša Vučinić u svom pismu Hrvatskom nacionalnom vijeću i Zavodu za kulturu Hrvata Vojvodine, koje je prosleđeno i javnosti, niti jednom rečenicom nije osudio ovaj skup, navodno nemajući dokaze da se nešto tako desilo.

„Građanska Vojvodina” se pita da li ovakve reakcije imaju za cilj da jedno u potpunosti neprihvatljivo ponašanje proglase za normalno i uobičajeno. Da nisu tragične, bile bi smešne pojedine spekulacije da “Građanska Vojvodina” pokušava da, predočavanjem činjenica javnosti, izazove nacionalnu netrpeljivost, dok valjda oni sa pištoljima, četničkim zastavama i kokardama šire toleranciju i zalažu se za suživot. Smatramo da upravo prećutkivanje ovakvih događaja otvara prostor za pogoršanje međunacionalnih odnosa. Takođe, činjenica da se uznemireni građani javljaju nevladinim organizacijama i pojedinim drugim institucijama, a ne nadležnima, može da govori o stepenu poverenja koji oni imaju prema državnim institucijama.

Saopštenje „Građanske Vojvodine“

Inicijativu vojvođanskih nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam, Novi Sad
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
Građanski fond “Panonija”, Novi Sad
Otvoreni licej, Sombor
Zelena mreža Vojvodine
Građanska akcija, Pančevo