Skip to main content

Na slavu agresorske Putinove vojske, Porfirije Perić poslao episkopa Ćulibrka u Moskvu

Jugoslavija 05. avg 2022.
< 1 min čitanja

Svega dan prije nego je tajno u Podgorici sa Dritanom Abazovićem potpisao „temeljni ugovor”, patrijarh Srbije (SPC) Porfirije Perić blagoslovio je episkopa Jovana Ćulibrka da u centru Moskve saslužuje u obilježavanju 92. godišnjice od stvaranja Vazdušno-desantnih snaga Ruske Federacije — koje učestvuju u Putinovoj krvavoj agresiji na Ukrajinu.

Kako juče objavljuje zvanični sajt Ruske pravoslavne crkve (patriarchia.ru), „liturgijom u hramu proroka Ilije” u Moskvi je 2. avgusta sasluživao „arhijerej SPC episkop slavonski JOVAN, koji boravi u pośeti Moskvi PO BLAGOSLOVU njegove svetosti patrijarha srpskoga PORFIRIJA”.

Navodi se da je „na kraju liturgije održana litija do Crvenoga trga uz učešće predstavnika rukovodstva, vojnih lica i veterana Vazdušno-desantnih snaga”, da su „pročitane čestitke zvaničnika povodom praznika Vazdušno-desantnih snaga”, nakon čega je uslijedio „svečani prolazak paradnih posada Vazdušno-desantnih snaga i vojno-patriotskih klubova”.

Rusi su objavili i fotografiju na kojoj se Ćulibrk rukuje sa ruskim vojnicima.

24. februara 2022. godine, na početku ruske invazije na Ukrajinu, padobranci iz 11. gardijske brigade Vazdušno-desantnih snaga desantirali su aerodrom „Antonov” u Hostomelu na periferiji Kijeva, ali su ih u kontraudaru 2. aprila ukrajinske snage naćerale na povlačenje.

Episkop pakračko-slavonski Ćulibrk (56) — koji je poput Joanikija Mićovića, a po vlastitome priznanju, kršten u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi — u poodmaklom je uzrastu završio Teološki fakultet, u Foči, kad prethodno nije uspio diplomirati u Beogradu.

Zamonašio ga je 1993. Amfilohije Radović, kod koga je došao kao izbjeglica iz Hrvatske. Pripadnik je veterana 63. padobranske brigade Vojske Srbije.

(Priredio: Vladimir Jovanović, Antena M / Foto: Screenshot)