Skip to main content

Na protestima u Banjaluci slike Mladića i Karadžića

Jugoslavija 10. okt 2022.
2 min čitanja

"Politika Republike Srpske temelji se na negiranju zločina i genocida"

Na Trgu Krajine u Banjaluci, tokom protesta opozocije koja tvrdi da su nedavno održani izbori pokradeni, sinoć se se, osim zastava Srpske napredne strane i Republike Srpske, mogle videti i slike osuđenih ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Pitali smo naše sagovornike da li ih iznenađuje to što su slike nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske i bivšeg predsednika Republike Srpske bile istaknute?

“Politika Republike Srpske se temelji na negiranju ratnih zločina i srebreničkog genocida”, ističe za Danas Edvin Kanka Ćudić, koordinator sarajevskog Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije.

Kako navodi, opozicija i pozicija na nivou tog entiteta nisu saglasni u mnogo toga.

“No, složni su u poricanju zločina. Zato nikoga ne treba iznenaditi što se po Banjoj Luci vihore zastave SNS-a ili slike osuđenih ratnih zločinaca. To je u samoj srži postojanja manjeg bosanskog entiteta. Kad ne bi bilo negiranja zločina, ne bi bilo ni mogućnosti priče o ujedinjenju sa Srbijom. Nažalost, još uvijek nemamo dovoljno onih koji su spremni da se suoče sa problemima društva ogrezlog u nepotizmu, kriminalu i korupciji. Zato su Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek heroji i najpoznatije ličnosti na koje su ugledaju mlade osobe tog entiteta”, naglašava Ćudić.

Po njegovim rečima, ni Jelena Trivić nije osoba koja bježi od mitomanija.

“Poznata je kao simpatizer Draže Mihailovića. A znamo da su Bošnjaci u dva posljednja rata ubijani od ljudi koji su nosili četnička znamenja. Na svojim predizbornim skupovima Trivić je govorila o Srbima kao nebeskom narodu. Ne bi me iznenadilo ni da je ova mlada političarka štovateljka djela pomenutih ratnih zločinaca. Bojim se da ne bi bilo mnogo promjena ako bi Republikom Srpskom rukovodili lideri opozicije. Narod je željan promjene i vidi ju u opoziciji. Ta promjena jesu nova lica i nove politike, ali ideologija je manje-više ista”, ukazuje Ćudić.

Aleksandar Olenik, advokat i poslanik u Skupštini Srbije iz koalicije Vojvođani, kaže da bi “nažalost, bio iznenađen kada opozicija u Banja Luci ne bi isticala osuđenje ratne zločince kao političke idole”.

“Sa još većim žaljenjem se mora konstatovati da u Federaciji BiH jačaju građanske i demokratske političke snage dok je u Republici Srpskoj i dalje dominantna nacionalistička politika. Jedina razlika je najava opozicije da će u svemu pratiti politiku zvaničnog Beograda dok sadašnja vlast, oličena u Dodiku, direktno sprovodi štetnu i ratnohuščka politiku Rusije. Ako ovome dodamo i izborne nepravilnosti u RS, možemo reći da je opozicija, posmatrana iz ugla koalicije Vojvođani, u političkom smislu ista kao i vlast u Republici Srpskoj, ali je malo manje štetna”, navodi Olenik.

(Danas, foto: Twitter)