Skip to main content

Na poziv Vulina nastaviće studije u Beogradu: Studentkinje koje su u Sarajevu veličale ratne zločine i širile međunacionalnu mržnju

Jugoslavija 15. јул 2023.
< 1 min čitanja

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv ove dve studentkinje

Studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbednosnih studija Univerziteta u Sarajevu Valentina Vujičić i Slađana Todić, optužene da su na dan obeležavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici veličale osobe osuđene za ratne zločine i širile međunacionalnu mržnju, nastaviće školovanje u Beogradu.

Generalni direktor „Sarajevo-gas“ Nedeljko Elek rekao je da će, na poziv direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, njih dve studiranje nastaviti na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

„Slađana i Valentina biće stipendiste države Srbije i biće im obezbeđen smještaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troskova studija snositi preduzeće Sarajevo- gas“, rekao je Elek na konferenciji za novinare, koje je zajedno sa dve studentkinje održao u Istočnom Sarajevu.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv ove dve studentkinje po prijavi MUP-a Kantona Sarajevom pošto je na Instagramu jedna od njih u majici sa likom četničkog vojvode Mitra Maksimovića podigla tri prsta, dok je druga objavila fotografiju ratnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića, osuđenog za ratnog zločinca u Hagu, na kojem je ispisan tekst „Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostaćeš naš heroj“.

Njihove kolege sa fakulteta i prijatelji reagovali su na sadržaj, na šta je jedna od studentica odgovorila – „Ma nek smo vas pobili“, objavili su sarajevski mediji.

Veličanje osoba osuđenih za ratne zločine po Krvičnom zakonu BiH je krivično delo.

(Beta)