Skip to main content

Hiljade građana na novosadskom keju ispratilo svog panonskog mornara

Izdvajamo 22. феб 2021.
2 min čitanja

Pesmom „Odlazi cirkus“ u izvođenju hora opere Srpskog narodnog pozorišta građani Novog Sada večeras su uputili poslednji pozdrav svom sugrađaninu, jugoslovenskom i vojvođanskom pesniku Đorđu Balaševiću.

Pred poslednju pesmu koja je tokom dvosatne manifestacije “Noć kad je Đole preplivao Dunav” na Keju uz Dunav, na hiljade građana podiglo je uvis mobilne telefone kako bi osvetlili nebo ne bi li ih video njihov panonski mornar.

Manifestacija je započela pesmom „Regruteska“ koja je puštena sa razglasa. Prekoputa keja na zidinama Petrovaradinske tvrđave bio je postavljen ogroman video-bim sa likom Đorđa Balaševića.

Velik broj Novosađana okupio se i na Varadinskom mostu i na keju sa sremske strane grada.

Svetla na Petrovaradinskoj tvrđavi i Varadinskom mostu večeras su bila ugašena.

Na keju su bili ljudi različitih generacija, a okupile su se i čitave porodice. Oni su se u miru, sa suzama u očima, upaljenih sveća i sa belim ružama u rukama, pesmom opraštali od Đorđa Balaševića.

Uz zvuke pesme „Noć kad sam preplivao Dunav“ sa čamaca na Dunavu i sa Petrovaradinske tvrđave u nebo su večeras pušteni lampioni.

Hor opere Srpskog narodnog pozorišta i solistkinja Verica Pejić otpevali su i Balaševićevu pesmu „Slovenska“.

Dok je sa razglasa puštan veliki hit „Živeti slobodno“ Novosađani su pevali  sa podignutim pesnicama.

Neformalni organizatori pozvali su ranije danas građane na društvenim mrežama da dođu na kej i zajedno isprate Balaševića, dostojanstveno, kako dolikuje.

„Da mu još jednom kažemo – Hvala ti, maestro, za sve. Pamtiće te tvoj Novi Sad”, navedeno je u pozivu.

Đorđe Balašević je umro u petak u Kliničkom centru Vojvodine, u 68. godini, usled komplikacija izazvanih infekcijom virusom korona.

Balašević je sahranjen juče, u krugu porodice i prijatelja, u porodičnoj grobnici u Novom Sadu. U glavnom gradu Vojvodine juče je bio Dan žalosti.

foto: Lazar Lazić

Građani širom nekadašnje Jugoslavije neprestano, od trenutka njegove smrti, odaju počast u mnogim gradovima nekadašnje velike zajedničke države.

(Autonomija, naslovna fotografija: Lazar Lazić)