Skip to main content

Na listi najuticajnijih istraživača američkog Stanforda i pet profesora sa novosadskog PMF

(Pod) razno 02. dec 2021.
< 1 min čitanja

Na poslednjoj listi najuticajnijih istraživača u svetu, koju svake godine objavljuje američki Univerzitet Stanford, nalazi se 13 naučnika sa Univerziteta u Novom Sadu, od kojih petoro sa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), saopštio je danas novosadski PMF.

To su Neda Mimica Dukić sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Stevan Pilipović i Dušan Jakovetić sa Departmana za matematiku i informatiku Slobodan Marković sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo i Ante Vujić sa Departmana za biologiju i ekologiju.

Među najuticajnijim naučnicima sa Univerziteta u Novom Sadu nalaze se i Sergej Ostojić (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja), akademik Teodor Atanacković (Fakultet tehničkih nauka), Veljko Jovanović (Filozofski fakultet), Dragan Lambić (Pedagoški fakultet), Ivana Kovačić (Fakultet tehničkih nauka), Livija Cvetićanin (Fakultet tehničkih nauka), Biljana Škrbić (Tehnološki fakultet), Momir Mikov (Medicinski fakultet).

Metodologija rangiranja zasnovana je na većem broju kriterijuma, među kojima su najznačajniji broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, broj citata tih radova, H indeks i drugo.

Inicijalna lista najbolje rangiranih svetskih naučnika sadrži 100.000 imena, kojima su dodati i i istraživači koji se nalaze u dva odsto najboljih u svojim oblastima, tako da konačna lista sadrži skoro 160.000 najboljih svetskih naučnika.

Na listi se nalaze naučnici iz svih naučnih disciplina – klasifikovanih u 22 naučne discipline i 176 potpolja, navodi se u saopštenju.

(Beta)