Skip to main content

Na dan pobjede nad fašizmom u Banjaluci poruke podrške Rusiji

Jugoslavija 09. мај 2023.
2 min čitanja

Na čelu marša 'Besmrtnog puka' bio je Milorad Dodik

Poruke podrške Rusiji, ruske zastave, Noćni vukovi. Sve to se moglo vidjeti na maršu „Besmrtnog puka“ u Banjaluci na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja.

Riječ je o maršu potomaka boraca protiv nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Bajkeri, bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, su nosili zastavu na kojoj je pisalo „Mi smo pobijedili – Srbi i Rusi“.

U maršu su učestvovali i pripadnici srpskog narodnog pokreta „Izbor je naš“. Radi se o nevladinoj organizaciji koja podržava rusku agresiju na Ukrajinu. U posljednjih 15 mjeseci, koliko traje invazija Rusije, pripadnici ove organizacije postavljaju transparente na kojima pružaju podršku Rusiji.

Tokom marša 9. maja su nosili transparent na kojem su ruska i srpska zastava bile svezane. Napisana je i poruka: „Nastavljamo dalje, do najveće pobjede u 21. vijeku“.

Na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) kakve veze ima transparent sa pobjedom nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i koja je to najveća pobjeda, lider te organizacije Dane Čanković rekao je da se „nastavlja borba“ iz tog svjetskog rata.

„Srbi i Rusi su uvijek bili na istoj strani. Radi se o pobjedi istinskog sistema vrijednosti, pobjeda slobode nad onim centrom svjetske moći koji hoće da zagospodari ili bolje rečeno, porobi čovječanstvo“, rekao je Čanković.

U maršu je učestvovao i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov. U zvaničnom obraćanju istakao je kako je danas „na snazi rusofobija“.

Uz Kalabuhova, prisutan je bio i Sergey Ilnitskiy, vojni ataše u Ambasadi Ruske Federacije u BiH.

Na čelu marša je bio predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, te banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković. Ove godine primjetan je manji broj učesnika u maršu, njih stotinjak.

Marš „Besmrtni puk“ održan je prvi put u Rusiji 2011. godine, kao sjećanje na borce Crvene armije koji su poginuli u Drugom svetskom ratu.

U banjalučkom maršu učestvovao je i Edin Fadilović, ruski državljanin koji živi u Moskvi.

Nije želio da komentariše rusku agresiju na Ukrajinu. Istakao je kako je to za njega „veoma teška i osjetljiva tema“.

Kao prevodilac sa Fadilovićem je bio Borislav Marić, profesor ruskog jezika iz Prnjavora, na sjeveru BiH.

Za RSE kaže kako je „u svakom slučaju na strani ruskog naroda“, te da dešavanja u Ukrajini vidi kao posljedicu uticaja „Amerike i Zapada“.

Ruska agresija na Ukrajinu započela je u 24. februara 2022. godine.

Kancelarija Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR) izvijestila je u aprilu ove godine da je tokom agresije poginulo oko 8.500 civila, a više od 14.000 povrijeđeno.

Vijeće za ljudska prava UN-a je ranije glasalo za produženje i proširenje mandata istražnog tijela koje istražuje moguće ratne zločine počinjene tokom ruske invazije.

Više od 140 zemalja u svijetu podržalo je sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Među njima je i Bosna i Hercegovina.

(tekst i foto: RSE)