Skip to main content

Na Dan planete Zemlje čišćenje Novog Sada na četiri lokacije

Građani 20. апр 2023.
2 min čitanja

"Cilj ove kampanje je mobilizacija građana radi stvaranja kritične mase odlučne da vrši pritisak u smeru pritiskanja nadležnih institucija u sprovođenju sistemskih, korenitih i preko potrebnih promena u načinu upravljanja otpadom"

Na Dan planete Zemlje, Građanske inicijative Dunavac – Šodroš, Ekološki front Novi Sad i Eko straža Novi Sad pozivaju Novosađanke i Novosađane da im se pridruže na akciji čišćenja, koju organizuju na Dunavcu, u subotu 22. aprila u podne.

Mesto okupljanja je na kraju ulice Jerneja Kopitara, kod nasipa.

Osim na Dunavcu, akcija čišćenja će se održati na još četiri lokacije, koje su građani samoinicijativno prijavili. U pitanju su sledeće lokacije: Sremska Kamenica kod ulaza u Kamenički park, Liman kod mosta Slobode, sa strane Kineske četvrti, Trg Marije Trandafil i u Begeču, na nasipu od kamena. Tačne koordinate lokacija mogu se pronaći na sajtu zavrnirukave.rs.

Kako je najavljeno iz tih organizacija, akcije čišćenja se organizuju u okviru desetog izdanja „Zavrni rukave“, najveće nacionalne kampanje čišćenja sa preko 150 prijavljenih lokacija širom Srbije, pokrenute od strane udruženja građana Eko straža.

Mnogobrojna udruženja i inicijative građana su se pridružila kampanji među kojima su Udruženje „Prvi na skali“ „Sačuvajmo Zelenu Zvezdaru“ „Udruženje Ekolibri“, „Bežanija Ostaje, Kosa Prkosi“, „Kreni promeni“ itd.

Čišćenje Šodroša jun 2022, foto: Autonomija

„Cilj ove kampanje je mobilizacija građana radi stvaranja kritične mase odlučne da vrši pritisak u smeru pritiskanja nadležnih institucija u sprovođenju sistemskih, korenitih i preko potrebnih promena u načinu upravljanja otpadom. Koliko su nam u Novom Sadu ove promene neophodne, najbolje govori podatak Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i urbanizam da se broj divljih deponija u prethodnih deset godina u Novom Sadu povećao za čak 4 puta“, poručuju ekolozi.

Ocenjuju i da osim divljih deponija, ogroman problem predstavlja i to što se sav otpad u Novom Sadu odlaže na gradsku nesanitarnu deponiju na Klisu, „pravu ekološku tempiranu bombu“ na kojoj požari nisu retkost i koja i bez njih, „već sama po sebi izuzetno ugrožava zdravlje svih Novosađana“, pogotovo građana koji žive u naseljima koji se nalaze u njenoj neposrednoj blizini jer se svakodnevno na nju doveze 300 tona otpada od kojih se najveći deo ne reciklira.

„Svesni da akcije čišćenja nemaju kapacitet da reše problem, smatramo ih ipak veoma važnim korakom u podizanju svesti o problemima u oblasti upravljanja otpadom jer su se pokazale kao efikasan način da se pažnja javnosti skrene na ovo goruće ekološko pitanje, čije rešavanje uporno izostaje jer ga nadležni ignorišu. Takođe ih smatramo odličnim načinom da se povežemo sa građanima i stvorimo zajednicu odlučnu da zahteva i konstantno pritiska nadležne da uspostave adekvatan sistem upravljanja otpadom“, poručuju ekolozi.

(Autonomija)