Skip to main content

N1 saznaje: Raskinut ugovor Euraktiva sa vlasnikom Kurira

Info 12. дец 2023.
2 min čitanja

"EUractiv dozvoljava sebi da postane platforma za očiglednu promociju srpske vlade, dok zanemaruje da se pozabavi napadima na slobodne medije i masovne proteste na ulicama Beograda"

Ugovor evropske mreže Euractiv i Adria Medije raskinut je prošlog petka odlukom novog vlasnika Euraktiva, saznaje N1.

Izvor N1 nije želeo da govori o razlozima za prekid saradnje, koja nije trajala ni punih godinu dana.

U oktobru prošle godine je kompanija Euraktiv (Euractiv.com), sa sedištem u Briselu, jednostrano prekinula poslovanje sa agencijom Beta posle dvanaest godina saradnje.

Umesto Bete, ekskluzivni partner Euractiv mreže za Srbiju postala je Adria Medija Igora Žeželja, koja izdaje i tabloid Kurir.

Tim povodom je u januaru organizovana i gala večera sa više od 250 zvanica, među kojima su bili premijerka Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije, kao i šef Delegacije EU Emanuel Žiofre, ambasador SAD Kristofer Hil i brojni drugi ambasadori.

Balkanska inicijativa za slobodne medije saopštila je u julu da je „sramno da EUractiv dozvoljava sebi da postane platforma za očiglednu promociju srpske vlade, dok zanemaruje da se pozabavi napadima na slobodne medije i masovne proteste na ulicama Beograda“.

Euractiv je nezavisna panevropska medijska mreža, specijalizovana za pitanja EU. Osnovana je 1999 i ima partnere širom Evrope, kao i u Srbiji.

(N1)

Mondo Inc doo uputio je Zahtev za objavljivanje odgovora na informaciju, koji prenosimo u celosti.

Odgovor

„Netačni su navodi objavljeni u mediju Autonomija u tekstu pod naslovom „N1 saznaje: Raskinut ugovor Euraktiva sa vlasnikom Kurira“ objavljenom dana 12.12. 2023. godine.

Netačna je informacija da je „ugovor evropske mreže Euractiv i Adrija Medije raskinut“.

Portal EURACTIV Srbija, koji posluje u okviru portala Mondo (pravnog sledbenika Adria Media Group doo) pozicionirao se kao relevantan izvor informacija i centralna tačka za politiku, biznis i civilno društvo u Srbiji i za razmenu mišljenja o odnosima između EU i Srbije. U prvoj godini poslovanja, ovaj portal je zabeležio odlične rezultate, objavljeno je više od 50 autorskih intervjua sa zvaničnicima, kako srpskim, tako i evropskim, mesečno u proseku beleži skoro 750.000 otvorenih strana, a realizovano je i 12 specijalnih izdanja.

Ugovor Mondo Inc doo sa Euroactiv-om je i dalje na snazi, a naša saradnja sa Euroactiv-om se odvija nesmetano i uspešno, kao i do sada.“