Skip to main content

Muzičari ispred Parlamenta BiH pjevali za matični broj

Jugoslavija 18. јун 2013.
2 min čitanja

Devet bh. bendova nastupilo je u utorak uveče ispred zgrade Parlamenta BiH na muzičkom protestu protiv neusvajanja trajnog zakona o jedinstvenom matičnom broju građana.

Pred nekoliko hiljada ljudi, posebno mladih, i na temperaturi koja je prešla 30 stepeni, nastupili su Frenkie, Dubioza kolektiv, Letu štuke, Zoster, Skroz, Dvadesetorica, Grof Đuraz, KZU ole ole & PZU oje oje i Billy Andol.

Na koncert podrške građanima koji već trinaest dana traže od bh. parlamentaraca da usvoje zakon o jedinstvenom matičnom broju došli su roditelji malene Berine Hamidović koja je prije pet dana umrla zbog teške bolesti, a nakon komplikacija zbog bh. administracije prilikom prebacivanja u Srbiju na liječenje.

Njen otac, Emir Hamidović rekao je kako podržava nenasilne demonstracije građana.

Ne odustajte! Moja kćerka je umrla, nema potrebe da se šta odgađa. Ja podržavam sve ovo iako sam ja kćer izgubio. Da je imala matični broj sve bi bilo drugačije. Neka je na čast ovim ovdje parlamentarcima koji imaju 7000 maraka platu, a nisu mogli izdvojiti 2000 maraka depozita koliko je bilo potrebno za moju djevojčicu„, rekao je Hamidović.

Kako je navedeno na Facebook grupi “JMBG za sve“, ideja je „da bendovi ugroženim parlamentarcima svojom muzikom pruže bar malo utjehe i podstreka za efikasniji rad i brže donošenje zakona”.

Brano Jakubović, vođa grupe Dubioza kolektiv i reper Adnan Hamidović Frenkie pozvali su uoči koncerta političare da prisustvuju koncertu u nadi da će, kako su kazali, biti raspoloženiji i već od sutra početi punom snagom i sa više volje rješavati zahtjeve demonstanata.

Zajedno s građanima, pokazaćemo našim političarima da je ovo početak buđenja i novog poglavlja, jer se rađa jedna nova generacija koja neće mirno posmatrati i dozvoliti bahatost i nerad političara, koja neće dozvoliti da ih uvuku u nacionalističku retoriku, nego će tražiti odgovornost i veću brigu političara za građane koji su ih izabrali”, izjavio je Frenkie.

Ovo što se dešava danas i prethodnih dana je važnije i od benda i od rock scene, na kraju krajeva ovo što se dešava pred Parlamentom, ovaj opravdani bunt građana je za nas najbitniji”, kazao je Jakubović.

Nadam se da će svi zemljani BiH, dobronamjerni i dostojanstveni, pokazati kako nisu zadovoljni načinom na koji funkcioniše vlast u BiH, koju čine svi oni koji u institucijama sistema sjede za velike pare,” kaže Grof Đuraz.

(Selma Boračić, Slobodna Evropa)