Skip to main content

Musliju: „Bože pravde“ u školama na albanskom – fašizam

Info 01. sep 2022.
< 1 min čitanja

Zamenik predsednika opštine Bujanovac Šćiprim Musliju izjavio je da je „fašistička“ obaveza intoniranja himne Srbije „Bože pravde“ na početku školske godine i u školama u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku.

Musliju je naveo da su se škole u Bujanovcu, Preševu i Medveđi 1. septembra suočile s „fašističkom odlukom Ministarstva prosvete Srbije, koja obavezuje sve učenike da na prvom času slušaju srpsku himnu“, prenosi portal Bujanovačke.

Na pitanje Bujanovačkih šta je fašističko u intoniranju državne himne u školama, Musliju nije odgovorio.

„Ova odluka predstavlja ozbiljno kršenje zvanične politike Beograda u pogledu nacionalnih manjina i nesrpskog stanovništa koje živi u administrativnim granicama Srbije. Ako se vratimo u prošlost, to je ista politika koju je Beograd vodio devedesetih, uz kontinuiran i sistematski pritisak posebno na albanski narod“, napisao je Musliju na Fejsbuku.

Po njegovim rečima, iz Policijske stanice su pozivani direktori škola od kojih se tražila informacija da li se na časovima albanskim učenicima intonira himna Srbije.

Musliju je naveo da etnička raznolikost mora da se poštuje u evropskom duhu, a ne u duhu dvostrukih standarda kao što je „Otvoreni Balkan“, koji se promoviše u Beogradu.

(Beta, Foto: Pixabay)