Skip to main content

Multietnička feministička mreža Vojvodine: Podrška Romima u Ukrajini

Građani 21. mar 2022.
< 1 min čitanja

Multietnička feministička mreža Vojvodine podržala je danas romsku zajednicu u Ukrajini i ukrajinski narod zbog invazije Rusije na tu zemlju.

„Želimo da pošaljemo poruke podrške ukrajinskom narodu, kao i romskoj zajednici koja je tamo i koja preživljava razne vrste torture, traume, rasizma i diskriminacije”, navela je Veska Ćerimović iz Udruženja Roma Novi Bečej u saopštenju za javnost povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma.

Dodala je da mora postojati poštovanje osnovnih ljudskih prava, da se mora pružiti podrška ženama i devojčicama sa iskustvom nasilja, da se zajedno radi na zaustavljanju nasilja, rasizma, diskriminacije i ranih ugovorenih brakova.

Multietnička feministička mreža Vojvodine sprovodi kampanju “Mesec romskog ženskog aktivizma”, od 8. marta do 8. aprila.

“Cilj nam je da ukažemo na važnost poštovanja ženskih romskih prava , na život bez nasilja, femicida, rasizma i diskriminacije”, kazala je Danica Jovanović, koordinatorka Multietničke feminističke mreže

Ona je dodala da u toku ove kampanje ukazuju i na potrebu zaustavljanja ranih dečjih brakova, na kršenje ljudskih prava i na odlazak devojčica iz sistema obrazovanja.

“Ti biraš, nemoj biti rasista. Podrži – ne žmuri”, poručili su iz te mreže.

(Autonomija)