Skip to main content

Mujagić: Aleksandar Vulin je najveći ratnohuškač na Balkanu

Jugoslavija 08. нов 2021.
2 min čitanja

Aleksandar Vulin je najveći ratnohuškač na Balkanu i prečesto se petlja i laže da bi se mogao smatrati ozbiljnim političarem, ističe za Danas Satko Mujagić, pravnik i bivši prijerdorski logoraš.

Mujagić je za naš list komentarisao nove prozivke ministra unutrašnjih poslova Srbije upućene organima Federacije BiH da “neće” ili “ne mogu” da rasvetle slučaj “ubistva” Aleksandra Vučića u Srebrenici iz 2015. godine.

Podsetimo, tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić, napadnut je na izlasku iz Memorijalnog centra u Potočarima 2015. gde je bio na komemorativnom skupu.

Vulin je preksinoć u emisiji “Jedan na jedan” banjalučke Alternativne televizije izjavio da je srpska policija otvorena za komunikaciju sa bezbednosnim organima Federacije BiH povodom “pokušaja ubistva” Vučića, ali je dodao da je “zabrinut za njihovu iskrenost”.

“Mi radimo na ovom slučaju. I pored toga što nam je teže, usled protoka vremena i toga što nismo na mestu dešavanja, doći ćemo do istine”, rekao je Vulin i dodao je da su službe bezbednosti Federacije BiH “ili nefunkcionalne, pa ne mogu da rasvetle” taj slučaj, “ili mogu, ali neće.

–Umesto što stalno upire prstom u “političko Sarajevo” povodom takozvanog atentata, Vulin bi odgovore trebao da traži u Beogradu, kod Mladena Trbovića i Milana Dumanovića koji su već pojasnili ulogu BIA i 18 agenata po Potočarima tog dana – ističe Mujagić.

Da podsetimo, država Srbija je Dumanovića i Trbovića tužila zbog toga što su javno govorili o tajnom snimanju komemorativnog skupa u Srebrenici 2015. kada je napadnut Vučić. Trbović i Dumanović su čak bili i uhapšeni nakon čega su dobili i otkaze. Međutim, Trbovića je prošle godine sud vratio na posao i dodjelio mu sve uskraćene plate, presudivši da je nelegalno otpušten.

–Nije mi drago da je bilo ko napadnut u Potočarima, gost je gost i mora biti dobrodošao, pa i onda kad negira dokazan genocid, ali mislim da je vrijeme da se prekine s dvoličnim potpaljivanjem javnog mnjenja – smatra Mujagić. Kako objašnjava, srpsko rukovodstvo bi učinilo veću uslugu svojoj zemlji izručenjem ili procesuiranjem penzionisanih oficira JNA Novaka Đukića i Radmila Željaje, “ubicama koje država i danas štiti”.

–Ako je Vučiću i Vulinu stvarno stalo do mira i dobrih odnosa, kako papagajski ponavljaju, onda je vrijeme da se prekine s nebulozama o navodnom atentatu, a počne s pravom konfrontacijom o ulozi Srbije u ratovima devedesetih, priznanjem genocida i zločina izvođenjem pred lice pravde odgovornih. Srbija ovakvim pristupom tapka u mjestu a ministri kao Vulin prave karikaturu i od sebe i države čije interese navodno brane – ukazuje Mujagić.

Prema njegovim rečima, priznanje je put u pravo pomirenje i napredak među dobrim komšijama.

–Sve drugo su jeftini politički poeni i uvreda za zdrav razum i medju vlastitim glasačima – naglašava Mujagić za naš list.

I sarajevski novinar Avdo Avdić nedavno je za Danas, između ostalog, izjavio da bi Vulin informacije o napadu na Vučića mogao da potraži od službenika Bezbednosne-informativne agencije (BIA), koji su neovlašteno bili u Potočarima.

Ministar policije Aleksandar Vulin je preksinoć komentarisao i tvrdnju svedoka pred hrvatskim sudom, koji je u procesu protiv Srba osumnjičenih za zločine u Glini rekao da ga je 1991. godine tukao lično Aleksandar Vučić.

Vulin je naveo da je to “proverljiva i glupa laž koju su hrvatski mediji iskoristili za napad na srpskog predsednika”.

Dodao je da se srpsko tužilaštvo obratilo hrvatskim pravosudnim organima i zatražilo dostavljanje tog slučaja da bi “ispitali i videli da li je bilo ratnog zločina ili ne”.

(Jelena Diković, Danas / Foto: STUPS karikatura)