Skip to main content

MSP: Kosovo je Kosovo

Izdvajamo 22. јул 2010.
2 min čitanja
Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu utvrdio je da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo, rezoluciju 1244, ni međunarodni pravni poredak na Kosovu.
Predsednik najvišeg suda UN Hisaši Ovada rekao je danas u haškoj Palati mira da je ta odluka doneta glasovima 10 sudija, dok su četiri sudije bile protiv.
Sud je tako odgovorio na pitanje koje mu je, na inicijativu Srbije, postavila Generalne skupštine UN:
„Da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?“.
Tokom usmene rasprave koja je u Hagu trajala od 1. decembra do 11. decembra 2009, 14 država je, uz vlasti u Prištini, ocenilo da je legalna ta deklaracija, usvojena u februaru 2008, dok je 12 zemalja, pored Srbije, tvrdilo da je deklaracijom prekršeno međunarodno
pravo.
Delegacija jedne zemlje, Burundija, nije izričito odgovorila na pitanje.
Svetski mediji objavili su danas pod oznakom hitno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu da jednostrana deklaracija nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodno pravo.
To mišljenje je danas Sudu saopštio predsednik suda Hisaši Ovada, rekavši da međunarodno pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija.
Mišljenje su pod hitno objavili između ostalih britanski Bi-bi-si i američki Si-en-en (CNN), agencije AP, Rojters i Frans pres i Sinhua.
Kako navodi agencija AP, ovo neobavezujuće mišljenje Suda „postavlja scenu za pojačane napore za nova priznanja nezavisnosti Kosova“.
Kineska agencija Sinhua je kao hitnu vest prenela da je Međunarodni sud pravde saopštio da proglašenje nezavisnosti Kosova nije narušila međunarodno pravo.
Agencija Rojters je prenela odluku suda navodeći da bi ona mogla da utiče na separatističke pokrete širom sveta, kao i pregovore Srbije o ulasku u EU.
Agencije podsećaju da je do sada 69 zemalja, uključujući i SAD i 22 od 27 zemalja Evropske unije priznalo Kosovo kao i to da se proglašenju nezavisnosti žustro protive Srbija i Rusija.
Današnje savetodavno mišljenje MPS ne obavezuje države.
(Beta)