Skip to main content

MSP BiH uputilo Hrvatskoj protestnu notu zbog Milanovićevog negiranja genocida u Srebrenici

Jugoslavija 14. sep 2022.
< 1 min čitanja

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine izražava najoštrije osude

Ministarstvo spoljnih poslova BiH danas je uputilo demarš Hrvatskoj zbog izjave predsednika Zorana Milanovića da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

“Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine izražava najoštrije osude izjave predsednika Hrvatske gospodina Zorana Milanovića od 12. septembra, a u kojima je, tokom radnog ručka na samitu Brdo Brioni, negirao genocid u Srebrenici”, navedeno je u protestnoj noti.

Milanovićev kabinet odbacio je da je hrvatski predsednik izrekao takvu izjavu: “To je laž, a laži ne želimo komentrisati”, odgovoreno je agenciji Hina iz Kabineta predsednika Hrvatske.

Mediji u Srbiji su prethodno, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili da je Milanović na ručku s ostalim učesnicima sastanka Procesa Brdo-Brioni prošloga vikenda u Brdu kod Kranja, rekao da “postoje razne vrste genocida, a u Srebrenici nije bio genocid” nad Bošnjacima u leto 1995. godine.

Tu vest preneli su mediji u BIH i usledile su žestoke reakcije.

Posle izjave iz Milanovićevog kabineta da on nije negirao genocid u Srebrenici, iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Šefika Džaferovića saopšteno je da je Milanović “dovodio u pitanje genocid u Srebrenici, na šta je tokom sastanka upozoren“.

(Beta, foto: Beta/AP)