Skip to main content

Mrkonjić: Most kod Beške biće završen u decembru 2009.

Info 22. авг 2008.
2 min čitanja

beska.jpgMinistar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je danas da će most kod Beške, preko Dunava na autoputu Beograd – Novi Sad biti završen u roku, do 15. decembra 2009. godine jer je to značajno za izgradnju Koridora 10. Mrkonjić je prilikom obilaska radova na izgradnji mosta Beška novinarima kazao da Koridor 10 mora da bude izgrađen do 2010. godine zato što se zbog izgradnje autoputeva u Bugarskoj i Rumuniji može dogoditi da Srbija ostane van najznačajnih evropskih putnih pravaca. Kako je rečeno novinarima prilkom obilaska radova, realizacija projekta izgradnje mosta na Dunavu kod Beške počela je u septembru 2006. godine, a idejni projekat je odobren u januaru 2008. godine.
Most se nalazi na autoputu Beograd-Novi Sad. U toku je izrada detaljnih planova i pripremni radovi na izgradnji osnovne konstrukcije mosta, rečeno je novinarima. Zamenik generalnog direktora Puteva Srbije Slavoljub Tubić kazao je da izvođač, austrijska kompanija Alpina, kasni sa radovima zbog teškoća u izradi projekata, pre svega zbog seizmoloških podataka. On nije precizirao koliko se kasni sa radovima. Tubić je dodao da je vrednost projekta oko tri milijarde dinara. Generalni direktor Mostogradnje Branko Knežević kazao je da je ta kompanija, koja je angažovana kao podizvođač, da bi ubrzala radove na mostu Beška, nabavila mašinu vrednu dva miliona evra koja služi za pobijanje šipova neophodnih za izgradnju stubova mosta. On je kazao da je mašina izgrađena u Nemačkoj specijalno za Mostogradnju i da će se koristiti i za druge infrastrukturne projekte. Konzorcijum kompanija DSD iz Nemačke i austrijske Alpine Majreder dobio je u julu 2006. godine posao izgradnje novog i obnove starog mosta na Dunavu kod Beške, čija je ukupna vrednost procenjena na 3,5 milijardi dinara.
Izgradnja mosta se finansira iz kredita Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnom iznosu od 53 miliona evra. Alpina i DSD su pobedili na tenderu za izgradnju mosta pošto je posao oduzet konzorcijumu domaćih firmi predvođenim Mostogradnjom, koji je dao finansijski najpovoljniju ponudu, ali su finansijeri EIB i EBRD odbili da im dodele posao zbog netačnih podataka o poslovanju dostavljenih u kvalifikacionoj dokumentaciji za tender. Tender za most Beška raspisan je 4. maja 2004. godine.

(Beta)