Skip to main content

Mreže MFRR i Bezbedni novinari: Vlast u Srbiji da zaštiti novinare, oni koji prete moraju da odgovaraju

Info 11. апр 2024.
2 min čitanja

"Neviđena eskalacija pretnji i napada na novinare u Novom Sadu naglašava potrebu za konkretnim delovanjem"

Napadi, uznemiravanja i zastrašivanja novinara su neprihvatljvi i vlast u Srbiji mora da im se odupre brzim i odlučnim zaštitnim merama, saopštile su danas međunarodna mreža Brz odgovor za slobodu medija (Media Freedom Rapid Response) i regionalna mreža Bezbedni novinari (SafeJournalists).

„Počinioci nasilja i zastrašivanja moraju da odgovaraju kako bi se obezbedilo slobodno i bezbedno okruženje za medijske radnike u Srbiji“, navele su dve organizacije povodom 25. godišnjice ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Dodale su da „neviđena eskalacija“ pretnji i napada na novinare u Novom Sadu „naglašava potrebu za konkretnim delovanjem na zaštiti bezbednosti novinara u zemlji“.

Duboko smo uznemireni kada vidimo izostanak efikasne reakcije institucija na ove napade, što pogoršava rizike sa kojima se novinari suočavaju. Oživljavanje uvreda od političara u javnim debatama takođe naglašava potrebu da se zvaničnici uzdrže od napada na novinare“, navode dve mreže.

U saopštenju se ističe da su poslednjih mesec dana čelnici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić Hegediš i Dinko Gruhonjić bili su na meti ozbiljnih pretnji smrću, te da je, „zbog izostanka odgovora vlasti uprkos našim upornim pozivima na temeljnu istragu i osudu počinilaca“, MFRR po prvi put pružio privatnu zaštitu za tih dvoje novinara.

„Na ovu tmurnu godišnjicu, ponavljamo da je ovakav niz napada, uznemiravanja i zastrašivanja neprihvatljiv i da se moraju suočiti sa brzim i odlučnim zaštitnim merama srpskih vlasti“, upozorile su ove mreže.

One su pozvale vlast Srbije da stavi bezbednost novinara kao prioritet, a međunarodnu zajednicu da im se pridruži u „nedvosmislenoj osudi nekažnjivosti“ ubistava Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović.

„Nedavna oslobađajuća presuda bezbednosnim službenicima optuženim za ubistvo Ćuruvijino, kao i eskalacija napada na novinare u Novom Sadu, naglašavaju hitnu potrebu da vlasti deluju i zaštite slobodu štampe u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je „duboko zabrinjavajuća nedavna odluka Apelacionog suda u Beogradu da oslobodi bivše službenike Državne bezbednosti Srbije umešane u ubistvo Ćuruvije zbog navodnog nedostatka dokaza“.

„Ova šokantna presuda, koja se protivi prethodnim osudama, izazvala je našu zabrinutost u vezi sa posvećenošću Srbije ljudskim pravima i vladavinom prava. Uzimajući u obzir i nerazjašnjenu smrt Milana Pantića 2001. i Dade Vujasinović 1994. godine, sredina nekažnjivosti traži hitnu pažnju“, navode dve mreže.

Mrežu Brz odgovor za slobodu medija čine Međunarodna federacija novinara (IFJ), Evropska federacija novinara (EFJ), Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Međunarodni institut za štampu (IPI), OBC Transeuropa (OBCT), ARTICLE 19 Evropa i Free Press Unlimited (FPU).

Članice mreže Bezbedni novinari su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Kosova, Sindikat medija Crne Gore, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari i Hrvatsko novinarsko društvo.

(Autonomija/Beta/foto: Autonomija)