Skip to main content

Mreža NVO: Slobodno učešće građana u izbornom procesu ključno za demokratiju

Info 01. apr 2022.
< 1 min čitanja

Mreža nevladinih organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost pozvala je danas gradjane i gradjanke Srbije da iskoriste svoje biračko pravo, izađu na izbore 3. aprila i glasaju slobodno, u skladu sa svojim uverenjima i “oslobođeni od bilo kakvih pritisaka”.

“Biračko pravo jedno je od najjačih oružja koje građanima stoji na raspolaganju, a učešće u izbornim procesima što većeg broja građana garantuje kredibilnost demokratskih izbora. Očekujemo da sve institucije uključene u izborni proces svoj posao rade u skladu sa zakonom i da iskoriste sva svoja zakonska ovlašćenja da sprovedu regularno, fer i demokratsko glasanje i obezbede poštovanje izborne volje građana”, navodi se usaopštenju za javnost.

Pozvali su sve nadležne organe da osiguraju primenu zakona, da reaguju u svim slučajevima kršenja zakona bez izuzetka i da na taj način doprinesu regularnosti izbornog procesa.

“Isto tako, pozivamo sve članove biračkih odbora da u skladu sa zakonom prate glasanje, reaguju na sve nepravilnosti ili povrede biračkog prava i sve prigovore unesu u zapisnike sa biračkih mesta, budući da su upravo biračka mesta ta na kojima se sabira volja građanki i građana”, piše u saopštenju.

Mrežu nevladinih organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost čine Savet za strateške politike, Centar modernih veština, Centar za spoljnu politiku, Fondacija Centar za demokratiju, Akademija za demokratski razvoj.

(Autonomija)