Skip to main content

Motovun film festival od 27. do 31. jula

Kultura 26. jul 2021.
2 min čitanja

Motovun film festival (MFF) biće održan, kako je već najavljeno, od 27. do 31. jula u uobičajenom formatu, koji podrazumeva filmske projekcije na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kao i muzičke i druge prateće događaje, a na pitanje hoće li biti ograničenja zbog pandemije korona virusa, organizatori su najavili kombinaciju dva pristupa kako bi boravak na Brdu filmova bio siguran za sve.

Kovid potvrde biće potrebne u prostorima u kojima organizator ne može potpuno da utiče na održavanje potrebnog razmaka među posetiocima, što se odnosi na dnevne projekcije u dvoranama, koncerte i nastupe DJ-eva. Samo uz kovid potvrdu biće moguća i registracija u festivalskom kampu.

Pristup festivalskoj lokaciji, starom gradu Motovunu, biće moguć za sve, kao i ulaz na središnje, večernje festivalske projekcije koje će biti održane uz propisani razmak i smanjeni kapacitet bioskopa. Posebne mere nisu propisane ni za festivalske događaje na otvorenom i ugostiteljske objekte do ponoći.

Za sve koji nemaju kovid potvrdu, MFF će organizovati brzo testiranje u Motovunu, po rasporedu i uslovima koji će biti objavljeni naknadno. U toj kombinaciji mera, koja omogućuje pristup posetiocima sa i bez potvrda, MFF nastoji postići najbolji odnos sigurnosti i otvorenosti za sve.

U želji da doprinese zdravoj i sigurnoj atmosferi, kovid potvrde imaju i svi u ekipi organizatora.

Motovun će, kako je ranije najavljeno, otvoriti italijanski film „Lovci na tartufe“, premijerno prikazan na Sandensu, koji prati grupu skromnih osobenjaka iz Pijemonta, tragača za dragocenim pečurkama, koji štite svoj svet od pohlepe.

Iz Italije stižu i tri filma nagrađena na Venecijanskom festivalu – “Assandira”, “Grabežljivci” i “Oče naš”.

Najpoznatiji film u programu MFF-a je “Otac” reditelja Florijana Zelera, nagrađen Oskarom za scenario i za brilijantnu ulogu Entonija Hopkinsa. Atrakcija dolazi i sa Berlinskog festivala – japanski omnibus “Kolo sreće i fantazije”, ovenčan Srebrnim medvedom prema odluci žirija, koji prati tri zaljubljene žene na putu samootkrivanja.

Nakon premijere i nagrade u Kanu, na motovunsko Brdo filmova dolazi i “Murina”, dugoočekivani prvenac mlade hrvatske rediteljke Antonete Alamat Kusijanović. Zanimanju za tu priču o porodičnom kovitlacu na jadranskom ostrvu doprinosi i podatak da je među izvršnim producentima filma i slavni Martin Skorseze.

(SEEcult/Danas, Foto: Pixabay)