Skip to main content

Momir Turudić o SNS-u: Oprobana taktika, Stefanović može da ostane bez funkcije kao Nikolić

Info 15. maj 2021.
2 min čitanja

Novinar nedeljnika „Vreme“ Momir Turudić izjavio je za TV N1 da situacija sa Nebojšom Stefanovićem u Srpskoj naprednoj stranci podseća na situaciju sa bivšim predsednikom te partije Tomislavom Nikolićem, i predviđa da će sadašnji ministar pravde ostati bez stranačkih funkcije. „Moj utisak je da je ovo upozorenje Stefanoviću i drugima u partiji šta može da im se desi u slučaju nekog razilaženja. Čini mi se da će se ovo okončati tako što će Stefanović ostati bez stranačke funkcije, kao Tomislav Nikolić, ali da će sa strane moći da nastavi da radi neki svoj posao, ukoliko ne bude previše talasao“, istakao je on.

„To je dosta oprobana taktika. Sećamo se priče sa Tomislavom Nikolićem. Nije Vučić izašao nijedan jedini put i rekao nešta protiv Nikolića, ali je provlačenje njega kroz tabloide i stranačku mašineriju dalo Nikoliću jasan znak šta će mu se desiti i kakva mu je sudbina. Tačno je da je Vučić rekao: ‘Neću ja da vodim hajku’, ali naravno da ima ko će to da radi. Priča o Stefanoviću se zahuktala pre nekoliko meseci, uglavnom u medijima i tabloidima sklonim vlasti, pa se Stefanoviću i Dijani Hrkalović maltene najavljivalo hapšenje. I onda je sve to potonulo, Svega toga nije bilo nekoliko nedelja“, podseća Turudić.

On je naveo da je pre dva meseca u nedeljniku „Vreme“ nekadašnji pripadnik policije Nebojša Trbojević detaljno govorio o odnosima u MUP-u, kao i o načinu kako su se kadrirali Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović.

„To je bilo prilično šokantno. Reakcije vlasti nije bilo“, podseća novinar „Vremena“.

Ocenjuje da je i tišina vlasti neka vrsta komentara, i kaže da vlast govori: „Nemamo šta da odgovorimo na ovo, a pošto je izašao čovek koji očigledno mnogo zna o tome i rekao je relevantne stvari, onda ćemo prećutati i sačekati da oluja prođe. Za tri, četiri, pet dana pojaviće se nešto novo, zaboraviće na ovo“. Tako se, kaže on, i desilo.

„Ovo za odbore, u vreme komunizma, to se zvalo diferencijacija, ili tako nekako, kada neko padne u nemilost, onda se svuda izjašnjavaju da su protiv toga. Još u vreme IB-a, pa se nastavilo u vreme Miloševića. Dižu se lokalni odbori, koji nešto osuđuju. Naravno da nisu znali, jer još uvek niko ne zna šta se dešava, da li je ovo pad Nebojše Stefanovića i Lončara kao ministra, ili je to samo odlazak sa stranačkih funkcija. Meni je to kao neka vrsta pokazne vežbe“, napominje Turudić.

Kaže da mu nije jasna situacija Zlatibora Lončara u SNS-u, „naročito zbog toga što se za vreme nabavke vakcina i vakcinacije pokazalo da je Ministarstvo zdravlja odradilo jako dobar posao“.

„Tu se Lončaru u poslednjih nekoliko meseci može malo šta zameriti. Da li je to neka unutarstranačka kombinatorika, teško je reći. Ali, za Stefanovića je to logično. Moj utisak je da je ovo upozorenje Stefanoviću i drugima u partiji šta može da im se desi u slučaju nekog razilaženja. Takođe, čini mi se da će se ovo okončati tako što će Stefanović ostati bez stranačke funkcije, kao Tomislav Nikolić, ali da će sa strane moći da nastavi da radi neki svoj posao, ukoliko ne bude previše talasao“, kazao je on.

(N1)