Skip to main content

Moguć bankrot Saudijske Arabije do 2020.

Ekonomija 24. окт 2015.
< 1 min čitanja

Saudijska Arabija bi najkasnije 2020. godine mogla proglasiti bankrot, procenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF)

U Izveštaju se navodi da 15 hiljada čanova saudijske kraljevske porodice bukvalno kupuje podršku građana, što zahteva cenu barela sirove nafte od 103 dolara, kako bi se samo popunile rupe u budžetu, piše “Gardijan” (The Guardian).

Velikoj većini od 30 miliona stanovnika najbogatije svetske kraljevine životni standard zavisi od izdašnosti kraljevske porodice. To je dovelo do situacije da danas mnogi Saudijci nemaju naviku za rad i sticanje novih veština i znanja, što će se odraziti u budućnosti.

Od 5,5 miliona stanovnika koji su zaposleni, tri miliona rade u državnoj službi. Mali privatni sektor uglavnom zapošljava strance.

MMF navodi da je kralj Salman podelio narodu 32 milijarde dolara kako bi proslavio sopstvenu inauguraciju. Predviđa se da će zbog toga država imati negativni bilans od čak 19,4 odsto.

MMF je saopštio i da će finansijskom krahu kraljevine doprineti i vojni izdaci.

Naime, Saudijska Arabija je u ovoj godini pretekla Rusiju kada je u pitanju vojni budžet. Sa 80,8 milijardi dolara vojnog budžeta, ispred Saudijske Arabije se nalaze samo SAD i Kina.

Stručnjaci pretpostavljaju da su ti izdaci još veći s obzirom da je MMF izveštaj nastao pre početka saudijske intervencije u Siriji.

(Slobodna Evropa)