Skip to main content

Mladi idu pešice iz Beograda i Novog Sada za Gornje Nedeljice, protiv Rio Tinta

Info 23. јун 2024.
< 1 min čitanja

"Mi smo spremni na ovu borbu i više nećemo prihvatati prazna obećanja"

Grupa mladih iz Beograda i Novog Sada 25. juna kren uće pešice za Gornje Nedeljice, kako bi se pridružili protestu protiv Rio Tinta , zakazanom za 28. juni.

Kako se navodi u poziivu koji je uputio student Ivan Bjelić, „nakon 110 godina, opet krećemo u marš na Drinu“, pešice iz Beograda putevima srpske vojske u Prvom svetskom ratu – preko planine Cer u dolinu Jadra.

„Ovoga puta naša borba za zaštitu života u ovoj državi usmerena je na „privatnog“ okupatora, kompaniju Rio Tinto“, navodi se u pozivu.

Dodaje se da je okupljanje planirano za 25. jun kod železničke stanice Novi Beograd u 6 časova ujutru, odakle će se zajedno sa ekipom iz Novog Sada krenuti put Gornjih Nedeljica.

„Cilj ovog marša je jasan – branimo našu zemlju, branimo vodu, branimo ceo živi svet i budućnost Srbije koja se našla na putu onima koji žele da je pokore i od nje naprave siromašnu koloniju koja nema budućnost“, precizira se.

Dodaje se da su odlučni da pruže pomoć meštanima doline Jadra koji se ne sučeljavaju samo sa kompanijom već i sa „ozbiljnom propagandnom mašinerijom“ od strane aktuelne vlasti koja „lobira za stranu kompaniju, strani kapital i lični profit na muci ovog naroda“.

Podseća se da su ranije blokade dovele do ukidanja Prostornog plana područja posebne namene Jadar, kao ida se izjava tadašnje premijerke da je sa Rio Tintom u Srbiji gotovo i da je „na njega stavljena tačka“, ispostavilo kao obmana.

„Mi smo spremni na ovu borbu i više nećemo prihvatati prazna obećanja“, poručuje se uz poziv građanima da im se pridruže ili pruže bilo koju vrstu pomoći.

(Aautonomija, foto: Slobodna reč)