Skip to main content

Feđa Štukan zadržan na beogradskom aerodromu, navodno zbog bezbednosnog rizika

Info 23. јун 2024.
2 min čitanja

"Da je išao kod Putina i Lavrova u Rusiju, sigurno mu ne bi zabranili da uđe"

Glumac i književnik iz Sarajeva Feđa Štukan je kazao da mu danas, na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, rečeno da u Srbiju nije pušten zbog postojanja bezbednosnog rizika.

Štukan je trebalo da učestvuje na festivalu „Krokodil“ u Beogradu. On je televiziji N1 preneo da su mu na aerodromu rekli da “postoji negativna procena sigurnosnog rizika“.

„Sada sam tu na aerodromu u Beogradu i tu ću i biti sve do ujutro, kada se prvim letom vraćam u Sarajevo”, dodao je Štukan.

Kazao je da su ga odveli iz reda nakon pasoške kontrole, te da su, kako je naveo, „našli nešto u kompjuteru“.

Festival Krokodil je objavio da će se Štukan u festivalski program večeras uključiti onlajn s aerodroma.

Njegov advokat Sead Spahović rekao je agenciji Beta da mera zabrane ulaska u Srbiju potiče od Bezbednosno-informativne agencije.

Kako je naveo, mera zabrane je „bez adekvatnog obrazloženja“.

„Dali su mu meru zabrane i ta mera zabrane je bez adekvatnog obrazloženja, ne piše šta je on to uradio da ne može da uđe, čime on to ugrožava…“, kazao je on.

Rekao je i da je to „samo jedna formulacija da je on bezbednosni rizik“.

„Da je išao kod Putina i Lavrova u Rusiju, sigurno mu ne bi zabranili da uđe. Pošto je išao na demonstracije protiv nasilja u Beogradu, onda je on u Srbiji nepoželjan“, kazao je.

Vladimir Arsenijević o privođenju Feđe Štukana: Osvetničko ponašanje jedne budalaste države

Vladimir Arsenijević pisac i predsednik festivala KROKODIL rekao je povodom privođenja glumca Feđe Štukana na aerodromu Nikola Tesla da taj čin predstvalja sramotu i osvetinčko ponašanje „jedne budalaste države“.

„Stvarno skandalozno i okrutno. Kritičnost Feđe Štukana je građanska i sasvim na mestu,  a ovo je osvetničko ponašanje jedne budalaste države koja na ovakav način tretira ljude u domenu kulture“, rekao je Arsenijević.

Naglasio je da je to što se desilo „užasna sramota“.

„Tako da ćemo mi sada početi naše treće veče festivala sa tom objavom i pozvaćemo ljude da reaguju u skladu sa svojom savešću, na znam šta drugo“, poručio je Vladimir Arsenijević.

PSG osudio zabranu ulaska Feđi Štukanu u Srbiju, pozvao SNS da prestane da progoni ljude

Pokret slobodnih građana (PSG) je osudio današnju odluku vlasti da se Feđi Štukanu zabrani ulazak u Srbiju i učešće na festivalu Krokodil u Beogradu.

PSG je saopštenju naveo da tu odluku „smatra sramnim obračunom sa svim ljudima koji su protiv nacionalističkih i autokratskih politika na Balkanu“.

„Za Srpsku naprednu stranku (SNS) i Socijalističku partiju Srbije (SPS) neprijatelji Srbije su svi slobodni građani koji govore o potrebi za regionalnim mirom, demokratijom i zajedničkim životom“, navodi se.

PSG je dodao da su prijatelji SNS i SPS „isključivo despoti i oni čije su vladavine osuđene od međunarodnih institucija“.

Ta stranka je pozvala SNS „da prestane da ukida festivale, progoni i proteruje ljude koji nisu počinili bilo koje krivično delo, niti postoje bilo kakvi dokazi da predstavljaju bezbednosnu pretnju“.

Pozvali su u saopštenju SNS i da „prestane da pokušava da u Srbiju uvodi jednoumlje i strahovladu“.

(N1/Beta/Autonomija, foto: N1)