Skip to main content

Mlade Nemce era nacizma zanima više od njihovih roditelja

Planeta 25. jan 2022.
< 1 min čitanja

Mladi Nemci takozvane Generacije Z više se interesuju za nacističko doba od svojih roditelja. Interes za nacionalsocijalizam bude im akutni problemi današnjeg društva, poput rasizmna i diskriminacije, ukazala je jedna velika studija.

Monstruoznost nacističkih zločina kod mladih (16-25 godina) izaziva mešavinu fascinacije i straha, navodi studija kelnskog Instituta Rajngold (Rheingold). Istraživanje je naručio arhiv Arolsen.

Konfrontacija sa nacističkim vremenom skoro da ima karakter testa hrabrosti. U tom procesu, generacija Z želi da sazna više o strani počinioca, rekao je direktor Rajngolda Štefan Grinevald (Stephan Grünewald) agenciji dpa.

„U tom kontekstu, oni se pitaju šta bi sami činili u takvoj. Bi li možda izdali komšije Jevreje? S jedne strane, to zastrašuje, jer čovek možda mora sebi da prizna neprijatnu istinu, ali istovremeno na neki način i imunizira,“ rekao je Grinevald.

Institut je za potrebe studije detaljno intervjuisao 100 ljudi, a za dodatne rezultate je anketirao još 1.058 ispitanika.

(dpa, Foto: Pixabay)