Skip to main content

Miroslav Vasin: Svi smo mi Vojvodina

Vojvodina 01. dec 2023.
2 min čitanja

"Vojvodina nije samo jedna linija"

Nekadašnji potpredsednik vojvođanske vlade Miroslav Vasin promovisao je večeras roman “Lipe ne mirišu uvek isto” i izjavio da Vojvodina nije jednonacionalna već smo “svi mi Vojvodina”.

Vasin je na promociji u klubu “Prometej” u Novom Sadu rekao da je reč o romanu koji govori o njegovoj porodici i o mestu Čurug, kao i o odnosima između Srba i Mađara.

“Odnosi Srba i Mađara u Vojvodini su nešto što intrigira. Ciklično se smenjuju loši i dobri odnosi, a zlo često ispliva na površinu, često nadvlada ono dobro u ljudima, i to je tragedija. Ali, uvek su antipod tome bili dobri odnosi između običnih ljudi”, naveo je Vasin.

On je dodao da se u romanu govori i o fašističkoj Raciji, akciji mađarske okupatorske vojske u kojoj je u januaru 1942. godine pobijeno više hiljada građana Vojvodine u Novom Sadu, Bečeju i Šajkaškoj oblasti.

Vasin je rekao da su u romanu opisana i stradanja Mađara nakon oslobođenja od okupacije, kada su svi pripadnici te nacionalne zajednice proterani iz Čuruga.

“Vojvodina nije samo jedna linija. Svi smo mi Vojvodina”, rekao je Vasin, koji je bio potpredsednik Vlade Vojvodine od 2014. do 2016. godine.

Vasin je bio i potpredsednik Skupštine Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Književni kritičar Zoran Subotički rekao je da je osnovna teza Vasinovog romana da je “dobro moguće” i da postoji mnogo više primera “dobrog suživota” između Srba i Mađara, nego lošeg.

Prema njegovim rečima, glavni junak romana je selo Čurug, a u njemu porodice Šovljanski i Čordaš.

“U romanu ne postoji nijedan zao čovek. Ovaj roman je pisao dobar čovek. Pisao ga je za dobre ljude”, ocenio je Subotički.

Na promociji su govorili i Zoran Kolundžija, direktor izdavačke kuće “Prometej” koja je objavila Vasinov roman, kao i dugogodišnji direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić.

(Autonomija)