Skip to main content

MIRKO ĐORĐEVIĆ: Vampiri su među nama

Autonomija 12. avg 2011.
2 min čitanja

Raspisao se neki prosvećeni božji stvor, koji se diči imenom Joanikije – i to je okačio i na sajtu SPC – i razglagolao se o vampirima. To su po njemu analitičari koji se bave versko-političkim temama. Pominje „obojicu“ jer – to mu je nevolja – usudili su se da kažu kako je mitropolit Ilarion pohodio – posle Crne Gore – i Beograd. Predložio je moskovski crkveni velmoža da crkva u Crnoj Gori dobije „konfederalni status“ – i to je patrijarh Irinej odbio. Jer to bi bilo vraćanje na stanje SPC pre 1920. Godine. Odbio je patrijarh Irinej tu glupost, i sada su ovom božjem stvoru krivi analitičari – njih on zove vampirima. Očevidno ovaj božji stvor ne može bez đavola i vampira, i nekog bi da upokoji. Bedastoća, normalno, no bez vampira on ne može. Uostalom, u Robertovom rečniku piše – „Le mot est d’origine Serbe“ – to je valjda deo našeg identiteta – po Joanikiju.

Bilo kako bilo, vampiri su među nama.

Objavio je Milan Lukić, vojvoda B. Orlova, u izdanju SRS  knjigu „Ispovest haškog sužnja“. Ubijao je po Bosni, spalio je preko sto ljudi živih, i sada piše knjigu – crnu knjigu našeg ludila. A promocija je bila u Hramu sv. Save na Vračaru. To je, kaže starešina hrama, „ispovest kao i svaka ispovest vernika“. Neki veseli naš poslanik Krasić – ili tako nekako krasno ime – kaže da i Legija ima „književni opus“. Ima, naravno, odavno imamo pisce – zločince. Najpre, svaka ispovest vernika data pred sveštenikom je – kao nepovrediva tajna – zaštićena i na građansko-pravnom području Srbije. Ovo nije to, ovo je knjiga zločinca, osuđenog na doživotnu robiju u Hagu, knjiga koja pravda zločin. U normalnoj državi, to je ponovljeni zločin – u Srbiji, to je literatura. Blagoslov daje SPC i njeni sveštenici, pod epitrahiljem i sa trebnikom u ruci.

Jeste, vampiri su među nama, i u društvu i u SPC-u i među piscima. Ovo nije komentar, jer gadosti se ne komentarišu – nema ni citata, jer evropski zakoni brane – moral insanity – da se gadosti navode, a u knjizi ih ima na pretek. Ovo je beleg u vremenu, za one budne duhom, ali ne za nekog božijeg stvora koji ne zna šta je ispovedna tajna.

Zapisi iz palanke,
Peščanik.net, 12.08.2011.