Skip to main content

Mir božji – Hristos se rodi: U Novom Sadu za Badnje veče pucnjava kao da je rat, badnjaci kao srednjovekovne lomače (VIDEO)

Izdvajamo 06. јан 2023.
< 1 min čitanja

Uprkos tradicionalnoj Božićnoj čestitki “Mir Božji – Hristos se rodi”, u Novom Sadu, glavnom gradu multikonfesionalne Vojvodine i Evropskoj prestonici kulture za 2022. godinu, atmosfera više podseća na ratno stanje: u svim delovima grada već satima se neprestano čuju detonacije od petardi, topovskih udara, vatrometa a na mnogim mestima badnjaci više liče na lomače.

Badnjaci se lože u crkvenim dvorištima, između zgrada u svim delovima grada, a na Novom naselju i na Klisi su pripremljeni badnjaci visine nekoliko metara, koji podsećaju na inkvizitorske lomače iz mračnog srednjeg veka.

Lomača na Klisi

Na takvim mestima, prisutni građani piju alkohol u velikim količinama i puštaju ultranacionalističke pesme. Celi grad smrdi na barut.

Sve u svemu – ne izlazite napolje bez preke potrebe i budite što dalje od prozora, napolju je pravi pravcati varvarski pir! Kakve to veze ima sa hrišćanstvom u koje se toliko zaklinju, retoričko je pitanje…

(Autonomija)