Skip to main content

Ministri G20 obavezali se na borbu protiv diskriminacije žena na poslu

Marginalci 24. jun 2021.
< 1 min čitanja

Ministri rada Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20, obavezali su se na borbu protiv diskriminacije žena na tržištu rada, kako u pogledu radnih mesta, tako i u pogledu relativne nejednakosti u platama kod muškaraca.

„Više poslova za žene, kvalitetnijih i plaćenih na istom nivou kao i muškarci“, naveli su ministri u zajedničkoj deklaraciji posle sastanka u Katiniji, na italijanskom ostrvu Siciliji.

Naveli su da će se zalagati za promovisanje zapošljavanja žena, obraćajući posebnu pažnju na kvalitet radnih mesta, na naknade i na borbu protiv razlika u platama.

„Žene su patile više od muškaraca od posledica pandemije korona virusa, jer češće rade nesigurne ili privremene poslove“, navodi se u deklaraciji.

Ministri rada takođe su se složili oko potrebe da se „ojača sistem socijalne zaštite“ kako bi se bolje uzeli u obzir „privremeni radnici, samozaposleni radnici sa niskim primanjima i migranti“.

G20 čini 19 zemalja i Evropska unija, među kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

(Beta/Danas)