Skip to main content

Ministarstvo za ljudska prava: Nadležni što pre da primene Krivični zakonik zbog govora mržnje

Info 30. nov 2021.
2 min čitanja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog osudilo je danas govor mržnje reditelja i komandanta bivše paravojne jedinice “Beli orlovi” Dragoslava Bokana na Televiziji Pink i pozvali nadležne za primenu Krivičnog zakonika Srbije da “u najkraćem mogućem roku” istraže javni govor mržnje i obaveste javnost ima li osnova za primenu zakonika.

“U ime vladavine prava i u ime istorijsko dobrih i prijateljskih odnosa rumunskog i srpskog naroda i svih građana Srbije i Rumunije, osuđujemo propagandu mržnje i diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti, kojoj sa žaljenjem svedočimo kada se nekažnjivo promoviše u javnom i medijskom prostoru Srbije”, navelo je ministarstvo u saopštenju za javnost.

Podsetili su na član 387 Krivičnog zakonika Srbije u kojem se navodi da onaj ko na osnovu razlike u rasi, boji kože, verskoj pripadnosti, nacionalnosti, etničkom poreklu ili nekom drugom ličnom svojstvu krši osnovna ljudska prava i slobode kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Podsetili su i na druge stavove toga istog zakonskog člana, koji takođe predviđaju zatvorske kazne za one koji zagovaraju ili podstrekavaju mržnju, diskriminaciju ili nasilje, u rasponu od tri meseca do pet godina.

“Pozivamo sve građane Srbije da još jednom pokažu svoju duboku privrženost ljudskim i manjinskim pravima, vladavini prava i da osude svaku vrstu propagande koja je na štetu odnosa Rumunije i Srbije”, piše u saopštenju.

Pokrajinski sekretarijat osudio uvrede Dragoslava Bokana

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice najoštrije je danas osudio uvrede na nacionalnoj osnovi, koje su upućene pripadnicima rumunske nacionalne manjine – nacionalne zajednice i opozicionoj političarki Mariniki Tepić.

„Ovim putem, pozivamo sve aktere javnog života da se u javnom prostoru suzdrže od davanja neprimerenih izjava čije posledice mogu biti nesagledive po međunacionalne odnose. Takođe, ukazujemo na značaj međusobnog uvažavanja i poštovanja različitosti između pripadnika nacionalnih zajednica, koji su duboko ugrađeni u temelje AP Vojvodine“, piše u saopštenju.

Iz resornog sekretarijata su pozvali nadležne organe da preduzmu odgovarajuće korake, kako govor mržnje i širenje međunacionalne netrpeljivosti ne bi postali standard.

Rumunska ambasada oštro osudila Bokanovo vređane rumunske manjine

Rumunska ambasada u Beogradu je, povodom gostovanja reditelja Dragoslava Bokana na televiziji Pink u kojem je vređao potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi proglasivši je nacionalnim neprijateljem, kao i rumunsku manjinu u Srbiji, oštro osudila “govor mržnje prema rumunskoj manjini u Srbiji, medijsku manipulaciju pripadnosti ovoj zajednici u političke svrhe i širenje lažnih vesti o rumunskim građanima u Srbiji, kategorizovanjem njih kao “nacionalnih neprijatelja”.

„Ovakve izjave narušavaju principe dobrog suživota i doprinosa rumunske manjine u kulturnom bogatstvu i društveno-ekonomskom razvoju srpske države. Ovakav potez prema zajednici koja je dokazala lojalnost državi Srbiji i koja pozitivno doprinosi atmosferi međuetničkog suživota u Republici Srbiji mogao bi baciti senku na prijateljske odnose između Rumunije i Republike Srbije, koji su oduvek bili spona između dve etničke zajednice u obema državama.“, navodi se u saopštenju rumunske ambasade.

Dodaje se da su „Rumunija i Srbija susedne države, u Evropi 21. veka, u kojoj građaninu ne sme da se sudi na osnovu etničke pripadnosti“.

„Istovremeno, Ambasada Rumunije izražava žaljenje što je jedna televizijska stanica sa nacionalnom pokrivenošću prihvatila ovakve izjave bez osude napada na račun etničke pripadnosti jedne osobe“, ističe se u saopštenju.

(Autonomija/N1)