Skip to main content

Ministarstvo: Nacrt medijske strategije gotov do 31. januara

Izdvajamo 17. dec 2010.
2 min čitanja

Nacrt medijske strategije biće završen do 31. januara 2011. godine, izjavili su danas u Novom Sadu predstavnici Ministarstva kulture Srbije.

Savetnik u Ministarstvu Dejan Stojanović rekao je na raspravi o medijskoj strategiji da ovo ministarstvo u poslednje dve sedmice nije “toliko intenzivno” radilo na pripremi nacrta medijske strategije, jer je posvećeno popunjavanju delova upitnika koji je Evropska komisija dostavila Vladi Srbije.

“Ali mi nastavljamo i mislim da 31. januar stoji zaista kao krajnji rok za Nacrt medijske strategije, koji je i dogovoren sa medijskim udruženjima i asocijacijama”, naveo je Stojanović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović rekao je da medijski prostor mora potpuno da se deetatizuje, odnosno da država ne sme da bude vlasnik medija.

“Zbog neuređenog tržišta i vlasništva države nad medijima, danas imamo situaciju da država kontroliše medije, umesto da mediji kontrolišu državu”, ocenio je Obradović.

Prema njegovim rečima, mediji ne smeju da se finansiraju direktno iz budžeta, već država mora da finansira javni interes, ali tako da se prvo definiše šta je javni interes.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskik medija (ANEM) Saša Mirković rekao je da je scena elektronskih medija u Srbiji “zagušena” i naveo da danas u Srbiji radi 476 elektronskih medija i 48 piratskih emitera.

“To je jako veliki broj medija za ovako malu zemlju sa relativno malom ekonomskom moći. A sve to je rezultat nepostojanja medijske strategije”, ocenio je Mirković.

Član uprave Udruženja novinara Srbije (UNS) Novica Savić kritikovao je ideju iz medijske studije koju su letos za potrebe Ministarstva kulture izradili strani eksperti da u Srbiji treba da budu formirani regionalni javni servisi.

On je upitao na koji način će se finansirati ti novi javni servisi, kada se zna da je procenat naplate pretplate za republički i pokrajinski javni servis na nivou od 42 odsto.

Izrazio je sumnju da se iza ideje o formiranju regionalnih javnih servisa krije želja političara da pojačaju svoj uticaj u lokalnim sredinama, a ne ideja zaštite i promovisanja javnog interesa.

I drugi predstavnik UNS-a, Živojin Rakočević rekao je da je ideja formiranja regionalnih javnih servisa “vrlo opasna” jer otvara pitanje da li će mediji na lokalu uopšte moći da opstanu.

Predstavnik Poslovnog udruženja Lokal pres Dragan Đorđević rekao je da se na lokalu dešava “pomor” lokalnih pisanih i elektronskih medija.

Prema njegovim rečima, sredstva iz budžeta lokalnih samouprava dele se po ličnom  nahođenju lokalnih političara ili po partijskoj pripadnosti.

Medijski ekspert Rade Veljanovski ocenio je da Ministarstvo kulture treba da se ojača kompetentnim kadrovima, kako bi se konačno završila transformacija medijskog sistema, o kojoj se priča već deset godina.

Stručnjak za medijsko pravo Slobodan Kremenjak rekao je da je svrha pisanja medijske strategije u tome da se uspostave principi, a ne borba za opstanak pojedinačnog medija ili grupe medija.

Šefica medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Dragana Solomon pohvalila je zajednički angažman pet novinarskih udruženja i medijskih asocijacija na izradi medijske strategije i akzala da je to jedinstvo veliki uspeh.

Današnju raspravu organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), u saradnji sa NUNS-om, ANEM-om, UNS-om i Lokal presom. Tokom rasprave predstavljena je i publikacija “Prilozi za javnu raspravu o medijskoj strategiji Srbije”, koju je izradilo navedenih pet udruženja i asocijacija.

Raspravi su prisustvovali i predstavnici ministarstava kulture i telekomunikacija, pokrajinskih sekretarijata za informacije i za privredu, kao i stranih donatora i organizacija.

U raspravi su učvestvovali perdstavnici vojvođanskih medija i nevladinih organizacija.

Pet udruženja i asocijacija najavili su održavanje još devet sličnih rasprava u različitim gradovima širom Srbije i Vojvodine, kao i formiranje ekspertne radne grupe koja će se baviti izradom medijske platforme pet udruženja.

Projekat je podržao Fond za otvoreno društvo Srbija. 

(Beta/Autonomija)