Skip to main content

Ministar bezbednosti BiH pisao komandantu EUFOR-a: Postoje informacije o prisustvu radikalniih grupa u RS

Jugoslavija 06. јан 2023.
< 1 min čitanja

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić uputio je danas pismo komandantu EUFOR-a u BiH general-majoru Antonu Veseliju zbog bezbednosnih pretnji u vezi sa obeležavanjem 9. januara, Dana Republike Srpske, na području Istočnog Sarajeva.

Cikotić je u pismu obavestio Veselija da infomacije obaveštajnih i bezbednosnih struktura upućuju na moguće prisustvo nekoliko radikalnih i ekstremističkih grupa iz RS, Srbije i Rusije na području Republike Srpske.

Podsetio je i na reakcije boračkih udruženja u Kantonu Sarajevo, koje smatraju da je proslava Dana RS 9. januara neoprihvatljiva, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH obeležavanje ovog datuma proglasio neustavnim, saopštilo je ministarstvo bezbednosti BiH.

Imajući u vidu moguće pretnje miru i bezbednosti u BiH koje ovaj događaj može da prouzrokuje, Cikotić je, navodi se u saopštenju, izrazio očekivanje da EUFOR-a u skladu sa mandatom i ovlaštenjima preduzme adekvatne mere kako bi se obezbedilo zakonsko i ustavno funkcionisanja svih institucija, kao i mira i bezbednosti u Bosni i Hercegovini.

(Beta, foto: Chris Leslie)